Πρεμιέρα για το βραχιολάκι στις εφημερίες, γρίφος η αποτελεσματικότητα

Από τις εφημερίες του Ευαγγελισμού θα ξεκινήσει σήμερα το βραχιολάκι στους ασθενείς.

Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας και του Άδωνι Γεωργιάδη για να μειωθούν οι αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων, ξεκινάει σήμερα. Συγκεκριμένα, πρεμιέρα κάνει το βραχιολάκι στους ασθενείς που περιμένουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ευαγγελισμού, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ.

Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Ωστόσο, οι υγειονομικοί έχουν αντιδράσει σε αυτές τις ανακοινώσεις. Όχι γιατί δεν είναι ένα θετικό μέτρο, αλλά διότι από μόνο του δεν διορθώνει κανένα πρόβλημα. Με το βραχιολάκι, γίνεται γνωστή μία υφιστάμενη κατάσταση. Δεν πολλαπλασιάζει το προσωπικό, που είναι το βασικό πρόβλημα στο ΕΣΥ και κύριος λόγος για τις αναμονές στις εφημερίες. Τα ράντζα δεν θα μετατραπούν σε κρεβάτια, ούτε τα ασθενοφόρα θα πληθήνουν. Το βραχιολάκι δεν εξασφαλίζει μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, που δεν υπάρχουν ή είναι μόνιμα χαλασμένοι ή είναι σε αριθμητική ανεπάρκεια. Το βραχιολάκι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα μπορούσε να βοηθήσει συμπληρωματικά στο έργο των εργαζομένων.

Όσο όμως είναι πραγματικότητα τα λειτουργικά ζητήματα στα νοσοκομεία και τις εφημερίες, τόσο θα επιστρατεύονται λύσεις που απλά θα ανακυκλώνουν τα προβλήματα…

Αναγκαστικές μετακινήσεις για να καλυφθούν οι εφημερίες

Μία από τις πιο συνηθισμένες «λύσεις» είναι οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού. Ακόμα μία τέτοια πρακτική ακολουθείται στη Λακωνία, εκεί που οι αγροτικοί γιατροί μετακινούνται με το ζόρι από τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) για να καλύπτουν τις εφημερίες στο ΤΕΠ της νοσοκομειακής μονάδας Σπάρτης, η οποία μάλιστα είναι σε αρκετά μακρινή απόσταση.

Έτσι από τη μία απογυμνώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και από την άλλη είναι επισφαλείς οι εφημερίες ΤΕΠ νοσοκομείου που βασίζεται σε αγροτικούς γιατρούς, δηλαδή σε νέους πτυχιούχους που δεν έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους ως ειδικευόμενοι. Εκτός από τους ασθενείς, τίθενται σε κίνδυνο και οι ίδιοι οι γιατροί με το αναγκαστικό πέρα-δώθε που θα κάνουν κατάκοποι από τους Μολάους στη Σπάρτη (65 χιλιόμετρα οδική απόσταση, τα 2/3 της διαδρομής είναι επαρχιακός δρόμος με πολλές στροφές).

Επίσης, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει ότι η ίδια η διοικήτρια του νοσοκομείου Λακωνίας έιχε δεσμευτεί εγγράφως πέρυσι πως δεν θα αντιμετωπίζει τους αγροτικούς γιατρούς ως «παιδιά που κλείνουν τρύπες» και πως δεν θα κάνουν τέτοιες αναγκαστικές μετακινήσεις.

ΠΗΓΗ healthstat.gr

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print