Προς μειώσεις φόρων το 2026 μετά την υπεραπόδοση εσόδων το 2025

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνεται η εισαγωγή ενός νέου ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή 15% για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ.

Σε τροχιά σαφούς υπέρβασης των προβλέψεων κινείται η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις το 2026.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καταγράφουν θεαματική υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με τις εισπράξεις να αγγίζουν τα 22,1 δισ. ευρώ – ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο κατά 1,455 δισ. ευρώ. Αν η ανοδική αυτή τάση διατηρηθεί έως το τέλος του έτους, τα συνολικά έσοδα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 72 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης περίπου 69,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έναν ουσιαστικό δημοσιονομικό «χώρο».

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το σχεδιασμό για παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε ευρείες κοινωνικές ομάδες. Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει δέσμη μέτρων που, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, δύναται να ενεργοποιηθεί μέσα στο 2026, εφόσον επιβεβαιωθούν τα προσδοκώμενα πλεονάσματα και συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας.

Η κεντρική ιδέα είναι η διεύρυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα – από τα χαμηλά έως και τα υψηλότερα. Το βάρος των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων πέφτει αφενός στη μεσαία τάξη, η οποία επί σειρά ετών δέχεται πιέσεις, και αφετέρου σε ομάδες φορολογουμένων που βρίσκονται στα όρια ανώτερων φορολογικών συντελεστών λόγω ονομαστικών αυξήσεων στα εισοδήματά τους – όχι απαραίτητα λόγω πραγματικής ευημερίας.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνεται η εισαγωγή ενός νέου ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή 15% για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ. Στόχος είναι η εξομάλυνση της απότομης μετάβασης από τον χαμηλό συντελεστή 9% στον υψηλότερο 22%, που σήμερα προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση για χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, αναμένεται να αναθεωρηθεί και το ανώτατο φορολογικό όριο του 44%, ώστε να μην τιμωρούνται με υψηλούς συντελεστές πολίτες με μεν υψηλά, αλλά όχι υπερβολικά, εισοδήματα.

Σημαντικές παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στον τομέα της φορολόγησης των ενοικίων. Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση του ελάχιστου συντελεστή από 15% σε 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ εισοδήματος, ενισχύοντας τους μικρούς ιδιοκτήτες που επωμίζονται σημαντικό φορολογικό βάρος, ιδίως σε περιοχές με χαμηλές αποδόσεις.

ΠΗΓΗ Dnews.gr

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print