Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Συντάξεις: Μόνο όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτηθούν θα λάβουν… αύξηση

Οι αδικίες και τα κίνητρα συνταξιοδότησης – Πώς ενισχύονται οι συνταξιούχοι των 800 ευρώ, αλλά όχι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που μετακινούνται και πληρώνουν τρελά ενοίκια.

Οι μόνοι εργαζόμενοι που θα πάρουν αύξηση το νέο χρόνο θα είναι όσοι… συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/11/2022.

Η νέα εισοδηματική πολιτική δεν προβλέπει καμία αναπροσαρμογή στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τις αρχές του νέου χρόνου, ενώ (οι χαμηλόμισθοι) αποκλείονται και από την «επιταγή ακρίβειας» των 250 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από 1/1/2022 θα αυξηθούν οι αποδοχές στους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται ότι περίπου 850.000 δικαιούχοι, κυρίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας και όσοι «εξήλθαν» μετά τις 12/5/2016, θα λάβουν αύξηση περί το 6,5%, ενώ άλλοι 450.000 είτε θα ισοφαρίσουν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», είτε θα λάβουν μικροποσά σαν αύξηση….

Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αποδοχές (ως συνταξιούχοι) έως 800 ευρώ θα πάρουν και μπόνους 250 ευρώ.

Αντιθέτως, οι απασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε άλλη περιοχή με πανάκριβα ενοίκια (π.χ. οι εκπαιδευτικοί), δεν προβλέπεται να λάβουν ούτε αύξηση από το νέο χρόνο, ούτε «επιταγή ακρίβειας». Έστω και εάν έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και σαφώς μεγαλύτερα οικογενειακά έξοδα…

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δεν προβλέπεται γενικά καμία αναπροσαρμογή το 2023, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια καλπάζει, ενώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι αυξήσεις στο βασικό μισθό θα αποφασιστούν στις αρχές καλοκαιριού. Χωρίς να προβλέπεται η επαναφορά των 3ετιών, κάτι που συμπιέζει τις μέσες αμοιβές των ειδικευμένων εργαζομένων στην περιοχή του βασικού μισθού. Εξαφανίζοντας όλα τα κίνητρα εργασίας και οικονομικής ανέλιξης…

Μοναδική περίπτωση να πάρει κάποιος εργαζόμενος αύξηση είναι να… συνταξιοδοτηθεί.

– Ειδικά όσοι πρόκειται να λάβουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ, θα λάβουν και επιταγή ακρίβειας (εάν προλάβουν και καταθέσουν εγκαίρως αίτηση συνταξιοδότηση και εκδοθεί η συνταξιοδοτική πράξη μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2022.

– Παράλληλα, από 1/1/2023 θα καταργηθεί και η Εισφορά Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (δεν ίσχυε για εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, ίσχυε όμως για τους δημοσίους υπαλλήλου και τους αργαζόμενους στην ευρύτερο δημόσιο τομέα, για τους οποίους επίσης θα καταργηθεί). Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει αντικίνητρο συνταξιοδότησης.

– Όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης δεν συμφέρει να μείνουν στην εργασία τους, καθώς πέραν αυτού του ορίου η προσαύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη είναι μόλις 0,5% για κάθε επιπλέον έτος.

– Πρόσθετα, όλοι οι συνταξιούχοι μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται λαμβάνοντας και το 70% της σύνταξής τους (μετά το 62ο έτος για εργασία στο δημόσιο).

– Ως προς το εφάπαξ στον δημόσιο τομέα, τυχόν παραμονή μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα σημάνει μια προσαύξηση στο τελικό ποσό μόλις 400 ή 450 (πτυχιούχοι) ευρώ…

Κατά συνέπεια, ως συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση περίπου 6,5%, την οποία θα καρπωθούν ολόκληρη όταν πάψουν οριστικά να εργάζονται, ενώ σαν εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πάρουν αύξηση…

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print