Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Συνάντηση της ΠΟΣ με τον Κωστή Χατζηδάκη

Την Τρίτη 13 Σεπ. 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δρ. Παυλίνα Καρασιώτου.  Από πλευράς ΠΟΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος και ο Β’ Αντιπρόεδρος Αντιπτέραρχος (Ι) εα Χρήστος Διαμαντίδης.


Ο Πρόεδρος της ΠΟΣ αρχικά ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για τη δομή, τις αρχές και τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.  Στη συνέχεια παρουσίασε τα παρακάτω συνταξιοδοτικά θέματα, που αφορούν στους αποστράτους όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων:


1ο. Θετική Προσωπική Διαφορά: Οποιαδήποτε αύξηση αποφασισθεί για το έτος 2023, ΔΕΝ θα εμφανισθεί στο πληρωτέο, στις περιπτώσεις μεγάλης θετικής διαφοράς.  Να δοθεί η εν λόγω αύξηση στις περιπτώσεις αυτές υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2023, που ο πληθωρισμός έχει εκρηκτική αυξητική πορεία.


2ο. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Εφαρμογή της απόφασης υπ’ αριθ. 1477/2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απόδοση αναδρομικών 23 μηνών (Φεβ. 2017-Δεκ. 2018) σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως κατάθεσης σχετικής προσφυγής.


3ο. Πρόωρη Αποστρατεία Στρατιωτικών με ευθύνη της Υπηρεσίας: Επανυπολογισμός της σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.


4ο. Επαναφορά του συντελεστή αναπλήρωσης από 0,5% στο 2% για άνω των 40 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.  Βελτίωση του άρθρου 32 του ν. 4670/2020.


5ο. Αναδρομικά Ν. 4670/2020: Να αποδοθούν τα προβλεπόμενα αναδρομικά σε όσους δικαιούχους δεν αποδόθηκαν ακόμη.


6ο. Εργασιακό Αποστράτων (Συνταξιούχων): Να καταργηθεί το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και το άρθρο 27 του ν.4670/2020 και όλες οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων και μείωσης της σύνταξής τους.


7ο. Επανυπολογισμός σύνταξης Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ (3/35 «ΚΟΝΔΥΛΗ»):  Επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό της τελευταίας μισθολογικής τους προαγωγής.

8ο. Αναδρομικά αναγνωρισθείσας 5ετίας σε Μονάδες Εκστρατείας: Υπολογισμός και απόδοση οφειλόμενων αναδρομικών σε όσους έχουν αναγνωρισθεί έτη σε Μονάδες εκστρατείας και δεν υπολογίσθηκαν αναδρομικά.


9ο. Διδασκαλία αποστράτων σε Στρατιωτικές Σχολές. Να μην περικόπτεται η σύνταξη, ούτε μέρος αυτής στους διδάσκοντες αποστράτους.  Προτάθηκε στην παράγραφο 4, του άρθρου 27 του ν.4670/2020 να προστεθεί εδάφιο «η» με τη διατύπωση:  «Των στρατιωτικών συνταξιούχων που διδάσκουν στις στρατιωτικές σχολές.».


Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα.  Περιέγραψε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν δημιουργηθεί λόγω των δυσμενών εξελίξεων που προέκυψαν από την πανδημία, αλλά και την οικονομική και ενεργειακή κρίση λόγω του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου.  Ειδικότερα για το εργασιακό των συνταξιούχων (θέματα 6 και 9) δήλωσε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί συνολικά το Υπουργείο, ενώ για τις εκκρεμότητες των αναδρομικών του ν.4670/2020 (5ο θέμα), υπάρχει διαρκής προσπάθεια για να εκκαθαριστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα.  Για τα λοιπά θέματα 3ο, 7ο και 8ο θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν περαιτέρω σε συνεργασία και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τον e-ΕΦΚΑ.


Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με διάθεση περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τα ε.α. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.  Τέλος, η αντιπροσωπεία επέδωσε στον κ. Υπουργό σχετικό υπόμνημα για τα συνταξιοδοτικά θέματα.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ταξίαρχος εα Βασίλειος Παπαδόπουλος


ΠΗΓΗ: hellasmil.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print