Επιτέλους κάτι αρχίζει να ανθίζει στην πόλη μας. Αναφέρομαι στην πρόταση του συμπολίτη μας και ενεργού πολίτη ναύαρχου ε.α. Νικου Παπανικολοπουλου για την αξιοποίηση του εμβληματικού κτιρίου της Τ.τ.Ε που δεσπόζει στον παραλιακό δρόμο Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ της πόλης μας.
Όπως πρότεινε ο ναύαρχος η καλλίτερη λύση για την αξιοποίηση του φοβερού αυτού κτιρίου και η μοναδική ευκαιρία για την πόλη μας είναι να παραχωρηθεί για την εγκατάσταση ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ της πόλης μας που θα αποτελεί κόσμημα για την ανάπτυξη της πόλης μας εν όψει των μελλοντικών εξελίξεων για την πόλη μας.
Δεν ξεχνάω τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα με αφορμή σειρά εγκαινίων σε μεγαλόπνοα έργα μεταξύ των οποίων και την επένδυση ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ που καθιστούν την Αλεξ/πολη εφάμιλλη του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας δήλωσε :
«δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην Θράκη και ειδικά εδώ στην Αλεξανδρούπολη, συντελείται πραγματικά μία αναπτυξιακή κοσμογονία», «Αυτός ο τόπος είναι προικισμένος με απίστευτα πλεονεκτήματα αλλά χρειαζόταν μία στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ξεδιπλώσει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Αυτό σήμερα, γίνεται πράξη στη Θράκη, γίνεται ειδικά πράξη στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συντελείται πραγματικά μία αναπτυξιακή κοσμογονία».
Πράγματι αν λάβουμε υπ’ όψιν και την επιβεβαίωση του στρατηγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και βρίσκεται στον πυρήνα της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπέγραψε η χώρα μας με τις ΗΠΑ η πόλη μας είναι το βασικό κέντρο αυτής της συμφωνίας και αποτελεί πλέον το κέντρο στις παγκόσμιες ειδήσεις.
Με τι ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ θα υποδεχθούμε τους φίλους Αμερικανούς στη βάση που δημιουργούν στην πόλη μας ;
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ο ενεργός πολίτης κ. Παπανικολοπουλος:
«… Πρόσφατα, άνοιξε συζήτηση, στην Αλεξανδρούπολη, για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου που στέγαζε μέχρι πρότινος το Υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς με απόφαση της ΤτΕ έκλεισε οριστικά. Πρόκειται για ένα κτίριο κατασκευής του 2000, τριώροφο κυβόσχημο, με υπόγειο, με κλασικές αναφορές στη μορφολογία των όψεών του, συνολικού εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται σε ένα εμφατικό σημείο της πόλης, στην παραλιακή λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου, με θέα τη θάλασσα. Για την αξιοποίηση του κτιρίου έχουν ενδιαφερθεί η Περιφέρεια, ο Δήμος και ο Στρατός. Όπως ανέφερε σε εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης σκοπεύει στην αγορά του για να μετατραπεί σε «Μέγαρο Πολιτισμού».
Παράκληση προς τους φίλους και προστάτες αυτής της έρημης πόλης. Επαναφέρετε προς συζήτηση το θέμα και ανακαλέστε την πρόταση σας για ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του κτιρίου της Τ.τ.Ε.. Ευτυχώς η πόλη μας έχει πολλά κέντρα πολιτισμού. Φτάνει πια η επιρροή και υποταγή στις φιλοδοξίες κάποιων γνωστών-αγνώστων στην πόλη μας που με βασει τον λαϊκισμό και την ψηφοθηρία κινούνται στο παρασκήνιο και καθοδηγούν τα πράγματα εκεί που αυτοί επιθυμούν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους φίλους δημοτικούς συμβούλους τους οποίους απευθύνω έκκληση να σκεφθούν το πρόβλημα και να αλλάξουν την απόφασή τους και όλοι μαζί να ζητήσουν επιτακτικά την παραχώρηση του κτιρίου στο ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ.
Πολλές ευκαιρίες έχασε η πόλη μας όταν από ότι γνωρίζω σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής και καμία πρόταση για την πόλη μας, στο πόρισμα που εκπονήθηκε από την διακομματική επιτροπή υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, για την «ανάπτυξη της Θράκης»! δεν υπάρχει ,για αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων της πόλης και κανείς φορέας της πόλης μας δεν ενδιαφέρθηκε. Ούτε για το χαμένο όνειρο της πόλης μας για την ίδρυση ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ούτε και για την ίδρυση Πρωτοδικείου στον χώρο δίπλα στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ .
Επίσης ΤΟ ΘΈΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ τους Αλεξανδρουπολίτες είναι ότι το ταχυδρομείο που αποτελούσε το στρατηγείο όπου ανυψώθηκε στις 20-5-20 η Ελληνική σημαία της απελευθέρωσης χρησιμοποιείται ‘’αυθαίρετα’’ κατά παραχώρηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ από τα ΕΛΤΑ. Καλά δεν υπάρχουν φορείς, παράγοντες κλπ για να κινητοποιηθούν και να λύσουν το προσβλητικό αυτό θέμα για τους Αλεξανδροπολίτες.-
Σήμερα, εν όψει της κολοσσιαίας ανάπτυξης του διεθνούς λιμανιού της πόλης μας με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία, είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, στο κτίριο της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που να βλέπει τη θάλασσα.’’
με τιμή
Γεώργιος-Ελευθέριος Αλεπάκος
Συνταξιούχος νομικός