Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

ΥΕΘΑ: Ικανοποιούμε αίτημα του ΓΛΚ και περικόπτουμε ποσά που αποδίδονται στα MT από εξοπλιστικά ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων


ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Ελευθέριο Αβραμάκη, Βουλευτή κ. Διονύσιο Καλαματιανό Βουλευτή κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη Βουλευτή κ. Αλέξανδρο Αυλωνίτη Βουλευτή κ. Σωκράτη Βαρδάκη Βουλευτή κα Αναστασία Γκαρά Βουλευτή κ. Ιωάννη Γκιόλα Βουλευτή κ. Θεόδωρο Δρίτσα Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Ζουράρι Βουλευτή κα Κυριακή Μάλαμα Βουλευτή κ. Γιάννη Μουζάλα Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπάρκα Βουλευτή κ. Αθανάσιο Μωραϊτη Βουλευτή κ. Σάκη Παπαδόπουλο Βουλευτή κ. Γεώργιο Παπαηλιού Βουλευτή κα Κατερίνα Παπανάτσιου Βουλευτή κα Παναγιού Πούλου Βουλευτή κα Μπέττυ Σκούφα Βουλευτή κ. Χρήστο Σπίρτζη Βουλευτή κα Θεοδώρα Τζάκρη Βουλευτή κ. Σωκράτη Φάμελλο Βουλευτή κα Θεανώ Φωτίου Βουλευτή κ. Δημήτριο Χαρίτου Βουλευτή κ. Γεώργιο Ψυχογιό ΥΠΕΘΑ/Γραφείο ΥΕΘΑ ΥΠΕΘΑ/Γραφείο ΥΦΕΘΑ ΥΠΕΘΑ/Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/ Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 

Τηλ: 2106598- 278, 282, 285

FΑX: 210- 6552035

e-mail: [email protected] Φ.900α/3579/18478

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2022

Σελίδες: Δύο (2)


 ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 6004/23-06-2022 της Βουλής των Ελλήνων


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή των ποσών που αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων από τα προγράμματα εξοπλισμού», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:


Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού (Π/Υ) Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με έγγραφα της, υπό στοιχεία Αρ.Πρ.2/48785/ΔΠΓΚ/26-02- 21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ΓΔΔΠ&Π/ΔΠΓΚ, Αρ.Πρ.2/101501/ΔΠΓΚ/12-10-21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/

ΓΔΔΠ&Π/ΔΠΓΚ και Αρ.Πρ.2/121825/ΔΠΓΚ/15-12-21/ΥΟ/ΓΓΔΠ/ΓΛΚ/ΓΔΔΠ&Π/ΔΠΓΚ, αιτήθηκε την επανεξέταση των κρατήσεων των δαπανών, 4% και 2%, επί των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος των προβλεπόμενων πληρωμών των ως άνω προγραμμάτων για τα επόμενα έτη, είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το πραγματοποιηθέν ύψος προμηθειών την προηγούμενη δεκαετία.

Επιπλέον λήφθηκε υπόψη ότι, η κάλυψη των δαπανών αυτών γίνεται με αντίστοιχο σχετικό δανεισμό της χώρας μας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία. Ειδικότερα, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι το συνολικό ύψος των εσόδων από τις ανωτέρω κρατήσεις υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) και των ΕΛΟΑΝ, ΕΛΟΑΑ δεν θα υπερβαίνουν το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας (2016-20) προσαυξημένο κατά 50%, με σκοπό τη συγκράτηση των δαπανών, δεδομένης της αύξησης του ύψους των προβλεπόμενων πληρωμών για εξοπλιστικά προγράμματα, τα επόμενα οικονομικά έτη.


Τέλος σας γνωρίζω ότι, το ΥΠΕΘΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που τέθηκαν ήδη, δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του, επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, το οποίο αποσκοπεί:


 Στην ικανοποίηση του αιτήματος του ΓΛΚ για μείωση των κρατήσεων θέματος για τα προγράμματα εξοπλισμού σημαντικού κόστους, προκειμένου το ύψος των εσόδων των ΜΤ και ΕΛΟΑ να συγκρατηθεί μεσοσταθμικά εντός των τεθέντων δημοσιονομικών περιορισμών για τη δεκαετία 2021-2030.


 Στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων προς όφελος μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ.


 Στη διαχρονική διασφάλιση των υφιστάμενων πόρων των ΜΤ και των ΕΛΟΑ από όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, με μείωση των κρατήσεων μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικού οικονομικού μεγέθους, προς εξασφάλιση της δυνατότητάς τους, στο άμεσο μέλλον, να χορηγήσουν έγκαιρα τις παροχές τους χωρίς κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print