Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Υπερσύγχρονες κάμερες μεγάλης εμβέλειας σε 17 σκάφη του Λιμενικού

 


Νικήτρια αναδείχθηκε η ελληνική εταιρεία Miltech στην κατεπείγουσα διαγωνιστική διαδικασία, υπ.αριθ. 09/2021, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τον εξοπλισμό των σκαφών του Λιμενικού με ηλεκτροοπτικά συστήματα παρατήρησης.

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων επιτήρησης του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικά στον τομέα διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, μετά από την εργαλειοποίησή τους που κάνει συστηματικά η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Ο διαγωνισμός ύψους 3 εκατ. ευρώ προέβλεπε την απόκτηση 15 ηλεκτροοπτικών συστημάτων για τοποθέτηση στο ΠΑΘ 090 “Γαύδος”, σε σκάφη κλάσης “Φαίακας”, σε σκάφη Lambro PB-57 και σε ναυαγοσωστικά.

Η πρόταση της Miltech αποδείχθηκε ισχυρή καθώς αρχικά στο οικονομικό σκέλος, η καλή τιμή επέτρεψε στο Λιμενικό να αποκτήσει τελικά 17 συστήματα έναντι των αρχικών 15 και να εξοπλίσει περισσότερα σκάφη.

Παράλληλα, βασικός όρος ήταν και η άμεση παράδοση των συστημάτων, με το 1/3 εντός 45 ημερών και τα 2/3 εντός 75 ημερών.  Η Miltech παρέδωσε τα συστήματα νωρίτερα, σε 40 και 70 μέρες αντίστοιχα, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί στα σκάφη και επιχειρούν με επιτυχία σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Πάτμο και Κάλυμνο.

Μάλιστα οι επιδόσεις τους ήδη είναι εντυπωσιακές, αφού λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση των συστημάτων, έγινε ταυτοποίηση μικρής  λέμβου μεταναστών σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών ναυτικών μιλίων.

Σε τεχνολογικό επίπεδο τώρα, το πλήρως σταθεροποιημένο σύστημα 20LRM με το οποίο η εταιρία κέρδισε το διαγωνισμό, προέρχεται από την σειρά SUR και είναι εξειδικευμένο για χρήση σε ναυτικά και παράκτια περιβάλλοντα.  Ο ψυχόμενος αισθητήρας θερμικής απεικόνισης λειτουργεί στα 3-5 μm με ανάλυση 640 x 512 και η κάμερα ημέρας σε ανάλυση Full HD 1080p με 35x οπτικό zoom.  Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν ανίχνευση σκαφών μεταξύ 17-25 χλμ. και ανθρώπων στα 10-11 χλμ., ομοίως αναγνώριση σε 8 και 4 χλμ. και ταυτοποίηση στα 4 και 2 χλμ. αντίστοιχα, σύμφωνα με τα πρότυπα STANAG 4347.  Μια ενδιαφέρουσα προαιρετική επιλογή είναι η τοποθέτηση αποστασιόμετρου laser με εμβέλεια μέχρι 32 χλμ., κάτι που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε περιόδους κρίσεων.

Σημαντικό είναι πως το σύστημα εντοπισμού είναι 100% ελληνικής ανάπτυξης και κατασκευής.  Η Miltech έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), κάτι που της επιτρέπει να παραδίδει προϊόντα με άμεση και διαρκή υποστήριξη, οπότε αποφεύγονται χρονοβόρες διαδικασίες αποστολής συστημάτων για συντήρηση στο εξωτερικό.  Αυτό πλέον έχει γίνει κατανοητό από τους επιτελείς μιας και συστήματα της Miltech υπηρετούν με επιτυχία και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός του Λιμενικού και μάλιστα σε συνθήκες υψηλής έντασης.

ΠΗΓΗ: navaldefence.gr (Πτήση & Διάστημα)

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print