ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και τα «fake news» της Microsoft

 

Στις 6 Αυγούστου του 1945 η παγκόσμια ιστορία θα άλλαζε κεφάλαιο με ένα γεγονός το οποίο μόνο η σκέψη ότι μπορεί να επαναληφθεί προκαλεί τρόμο και μόνο.

Εκείνη την ημέρα οι ΗΠΑ έκαναν χρήση της πρώτης πυρηνικής βόμβας στην ιστορία, βομβαρδίζοντας με αυτή την πόλη της Ιαπωνίας Χιροσίμα.

Η διάσπαση του πυρήνα του ατόμου εξού και ονομάσθηκε πυρηνική ή ατομική βόμβα, σήμαινε ότι το φονικό αυτό όπλο είχε τη δυνατότητα να διασπάσει τη μάζα, οποιασδήποτε μορφής, ζώσας ή υλικής.

Οι φωτογραφίες με κτίρια να στέκονται μόνο στα θεμέλιά τους έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου έκτοτε.

Τρεις ημέρες αργότερα οι Αμερικανοί επαναλαμβάνουν τη ρίψη ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι.

Τραγικός απολογισμός, υπολογίζεται ότι 70.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους επιτόπου στη Χιροσίμα και άλλοι 40.000 στη Ναγκασάκι.

Όμως η ραδιενέργεια του πλουτωνίου για αρκετές δεκαετίες εξακολουθούσε να επιδρά και είναι παρά πολλές οι περιπτώσεις, όπου στην κυριολεξία στην Ιαπωνία γεννιούνταν τερατόμορφα μωρά.

Η πρώτη ιστοσελίδα στον κόσμο

Στις 6 Αυγούστου του 1991, ένας Βρετανός φυσικός που εργαζόταν στο κέντρο πυρηνικών ερευνών στην Ελβετία, το CERN, παρουσίασε κάτι που θα άνοιγε επίσης ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία και θα άλλαζε τον κόσμο για πάντα.

Ο  Τιμ Μπέρνερς Λι (γεννημένος το 1955 την ίδια χρονιά με τον Στιβ Τζομπς και τον Μπιλ Γκέιτς), φέρνει στον κόσμο την πρώτη σελίδα σε ένα νέο δίκτυο το οποίο εκείνος είχε εφεύρει και παρουσιάσει το 1989, το Παγκόσμιο Δίκτυο (World Wide Web, ή αλλιώς το σημερινό www. αν σας θυμίζει κάτι).

Ωστόσο το ακρωνύμιο www. απουσίαζε από την πρώτη ιστοσελίδα που παρουσίασε (και για κάποια χρόνια ακόμη) την http://info.cern.ch.

Σε αυτήν ο Λι, εξηγούσε τι είναι το νέο αυτό παγκόσμιο δίκτυο και έδινε οδηγίες για το πώς μπορεί να περιηγηθεί κάποιος. Έμελλε να ήταν ο οδηγός για μια νέα εποχή που θα άλλαζε άρδην την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Η Microsoft επενδύει στη «μισητή» Apple

Σαν σήμερα το 1997, η Microsoft προχωράει σε μια κίνηση η οποία όταν ανακοινώθηκε η κοινή γνώμη πίστεψε ότι ήταν «fake news».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε ότι επενδύει 150 εκατ. δολάρια στη «μισητή» αντίπαλο την Apple.

Εκείνη την περίοδο υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Στιβ Τζομπς ταλανιζόταν από σωρεία οικονομικών προβλημάτων και ήταν στην αναζήτηση χρηματοδότησης καθώς βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης.

Το καλοκαίρι του 1997 ο Στιβ Τζομπς μόλις είχε επιστρέψει στην Apple μετά την αποπομπή του και είχε αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου ως προσωρινά όμως διοριζόμενος.

Οι προπαρασκευαστικές ωστόσο συζητήσεις με τη Microsoft είχαν αρχίσει με τον προκάτοχό του Τζιλ Αμέλιο και μόλις ανέλαβε ο Τζομπς έπρεπε να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί. Ο αστικός μύθος θέλει τον Γκέιτς να τον καθησυχάζει: «Στιβ είμαι εδώ».

Η επένδυση επί της ουσίας δεν έφερε κεφάλαια στα ταμεία της Apple, καθώς η Microsoft αγόρασε μετοχές της πρώτης. Ωστόσο, βοήθησε τη μετοχή της να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει από την μακρά περίοδο παρακμής που είχε προηγηθεί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Microsoft Office θα ήταν διαθέσιμο στα computer της Apple και ο Internet Explorer καθορίσθηκε ως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Το 2003 η Apple πήρε πίσω τις μετοχές της από τη Microsoft. Σε περίπτωση που είχε κρατήσει τις μετοχές εκείνες και με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της Apple, η αξία τους σήμερα θα ξεπερνούσε τα 65 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print