Μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Χίου, Κυριάκος Κοτανίδης, γνωρίσαμε καλύτερα το θεσμό των Συνοριοφυλάκων που έχει συσταθεί από το 1998, αλλά και το πολύτιμο έργο που επιτελεί.
Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη
Η πατρίδα μας φυλάσσεται από τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, οι οποίες είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.
Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης Α΄ Ζώνης, λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, των Νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου Χίο, Σάμο, Λέσβο και στα Δωδεκάνησα.
Επίσης, συστάθηκαν και λειτουργούσαν, Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης σε περιοχές που δέχονται μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών, όπως στην Πρέβεζα, την Αρτα, τα Τρίκαλα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Ημαθία, την Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Χαλκιδική, την Πιερία, την Λάρισα και την Καρδίτσα. Πολλές από τις υπηρεσίες αυτές έχουν κλείσει παρά την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και τις σχετικές εισηγήσεις μας. Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης λειτουργούν και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Περιστατικά που φανερώνουν τον σπουδαίο ρόλο που έχουν αναλάβει οι Συνοριοφύλακες αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού.
“Οι ροές είναι πολλές, οι προκλήσεις καθημερινές“
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων, μιλώντας αποκλειστικά στο synenas.gr, αναφέρει πως με την πρόσληψη των Συνοριακών Φυλάκων και την ένταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία ως ειδική κατηγορία Αστυνομικού προσωπικού, τα αποτελέσματα ήταν άμεσα.
Ο θεσμός κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένος.
«Η διαχείριση του προσφυγομεταναστευτικού, παρά τα προβλήματα που προέκυπταν από τις αλλαγές στις μεθόδους των διακινητών αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που δημιούργησαν αλλαγές στην προέλευση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κινητικότητα και παρά τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να βρίσκεται χάρη στην εξειδίκευση και στον επαγγελματισμό των συναδέρφων που αποτελούσαν την νέα αυτή κατηγορία αστυνομικού προσωπικού, των Συνοριακών Φυλάκων.»
Επεισόδια στον Έβρο 2020
Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020 όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε αντίδραση για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η κρίση στον Έβρο με τις κατευθυνόμενες από την Τουρκία ροές χιλιάδων μεταναστών τον Μάρτιο του 2020 και η επιτυχημένη επιχείρηση αποτροπής εισόδου στην ελληνική επικράτεια όλων αυτών των μεταναστών, απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των Συνοριακών Φυλάκων στην προάσπιση των Εθνικών μας Συνόρων σε όλη την Ελληνική μεθόριο, αποσπώντας την καθολική παραδοχή και τα ευμενή σχόλια των Ευρωπαίων εταίρων μας», τονίζει ο κ. Κοτανίδης.
Κινητικότητα στα νησιά του Αιγαίου
«Σημαντικές επιτυχίες καταγράφονται τα τελευταία έτη και στα νησιά του Β. Αιγαίου συγκεκριμένα σε Χίο, Λέσβο και Σάμο όπου οι επιχειρήσεις των λαθροδιακινητών να εισβάλλουν παράνομα στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα ”φρενάρονται” από τους Συνοριακούς Φύλακες που εποπτεύουν ακροβολισμένοι στα ακριτικά νησιά μας με οπτικά μέσα. Μια σημαντική επιτυχία των τελευταίων μηνών είναι ο εντοπισμός ιστιοφόρων σκαφών που εντοπίσθηκαν στα θαλάσσια υδάτινα σύνορά μας, μεταξύ Σάμου και Χίου, τα οποία μετέφεραν μεγάλο αριθμό μεταναστών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Πολυσήμαντο είναι το έργο που παράγουν και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου (Κως , Λέρος κ.λ.) με την διαχείριση του αριθμού μεταναστών στις κλειστές δομές όπου υπηρετούν και εκεί συνάδελφοι συνοριακοί φύλακες.
Τέλος, οι Συνοριακοί Φύλακες της Αττικής όπου και εκεί με τον υπέρογκο αγώνα τους ενάντια στην αυξημένη εγκληματικότητα όπου επιχειρούν για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών που έχουν εισέλθει από τα χερσαία σύνορα μας και σημειώνουν καθημερινές επιτυχίες με συλλήψεις με υποθέσεις ναρκωτικών και λοιπών περιστατικών» και σημειώνει ότι «σε όλες τις υπηρεσίες όπου υπηρετούν οι συνάδελφοι συνοριακοί φύλακες καταγράφονται καθημερινά επιτυχίες που αφορούν την ασφάλεια και την υπεράσπιση των συνόρων μας.»
Η ιστορία του συνδικαλισμού των Συνοριακών Φυλάκων μετρά πολλά χρόνια
Ο κ. Κοτανίδης τοποθετείται σχετικά με το θέμα του συνδικαλισμού στον θεσμό που σήμερα μετρά 23 ολόκληρα χρόνια.
«Με τις πρώτες προσλήψεις Συνοριακών Φυλάκων το 1999, και την τοποθέτησή τους στις νεοσύστατες υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, στην Ελληνική μεθόριο, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ίδρυσης των Πρωτοβάθμιων Σωματείων τα οποία και δραστηριοποιούνται από τότε και εκπροσωπούν τους συναδέρφους μας σε κάθε περιοχή που επιχειρούν Συνοριακοί Φύλακες στην Ελληνική Επικράτεια.
Αμέσως μετά ιδρύθηκε και το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των Συνοριακών Φυλάκων με τον ιδρυτικό τίτλο <<Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων>>, έτσι ώστε όλοι μαζί, οργανωμένα να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.»
«Θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι ο συνδικαλιστικός αγώνας του θεσμού που υπηρετούμε, δεν περιορίζεται μεμονωμένα στις διαχρονικές διεκδικήσεις και στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν το Αστυνομικό Προσωπικό στο σύνολό του.
Επιτυχία, λοιπόν, συνδικαλιστική είναι η καθημερινή αυτοπρόσωπη παρουσία μας δίπλα στον Συνάδερφο, ούτως ώστε να συζητούμε και να εντοπίζουμε τα ζητήματα που προκύπτουν, μεταφέροντάς τα άμεσα, τόσο στην Πολιτική όσο και στην Φυσική Ηγεσία, κάνοντας τις προτάσεις μας και προσπαθώντας να βρίσκουμε λύσεις για αυτά.»
Το μεγαλύτερο παράπονο
Ο κ. Κοτανίδης μέσα από έναν μακροσκελή διάλογο αναφέρει ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης: τη μονιμοποίηση.
«Το προσωπικό υπάγεται σε ετήσιες συμβάσεις εργασίας χωρίς προγραμματισμένο εργασιακό ορίζοντα και χωρίς ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Η αναγκαιότητα της ύπαρξης του προσωπικού αυτού για τις επόμενες δεκαετίες είναι επιβεβλημένη και αυτό αποδεικνύεται από τις διεθνείς μελέτες ειδικών επιστημόνων που λένε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη.
«Η Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, όπως άλλωστε το επιβάλουν και οι διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει», υπενθυμίζει.
Επομένως, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ασφαλές εργασιακό περιβάλλον με μακροχρόνιο ορίζοντα για όλους τους Συνοριακούς Φύλακες, τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
«Άλλωστε η φύλαξη των συνόρων μας είναι Εθνική υποχρέωση και όχι επιλογή μας. Με την ευκαιρία αυτή που μου δίνετε θα ήθελα να βεβαιώσω τους συναδέρφους μου ότι θα συνεχίσουμε να ήμαστε δίπλα τους χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην προάσπιση των συμφερόντων μας», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: bordernews.gr