Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Λευκή έγινε η άσφαλτος σε τούνελ της Κακιάς Σκάλας

Στα λευκά ντύθηκε η σήραγγα “ΘΗΣΕΑΣ” της Ολυμπίας Οδού, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας και στο ρεύμα προς Αθήνα, μετά την ειδική λευκή επίστρωση που τοποθετήθηκε στην άσφαλτο.  Σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης του δρόμου, η λευκή άσφαλτος συμβάλλει στην καλύτερη ορατότητα και στην πιο ξεκούραστη οδήγηση, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με τη λευκή επίστρωση αξιοποιούνται οι θετικές συνέπειες των ανακλαστικών χαρακτηριστικών των ανοιχτόχρωμων οδοστρωμάτων σε σχέση με τα σκουρόχρωμα, διατηρώντας βέβαια τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας κύλισης σε υψηλά επίπεδα.

Όπως διευκρινίζει η Ολυμπία Οδός, η εφαρμογή μιας ειδικής επιφανειακής επίστρωσης στο οδόστρωμα μιας σήραγγας έχει ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ χρωματισμό του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα και συνεπώς τη μείωση του απαραίτητου επιπέδου λαμπρότητας στη σήραγγα με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο στη λειτουργία της.

Πρόκειται για μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί τόσο στην Γερμανία και την Αυστρία, σε σήραγγα μήκους μεγαλύτερου των 1.000 μέτρων, όσο και ευρέως στη Γαλλία, όπου η εφαρμογή επιφανειακών επικαλύψεων που κάνουν φωτεινότερη την επιφάνεια των σηράγγων έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο θετικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος αυτής της πρακτικής είναι διπλός και προκύπτει αφενός από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (καθώς π.χ. απαιτείται λιγότερος φωτισμός), αφετέρου από την αποφυγή αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα.  Αμφότερα μεταφράζονται σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, όφελος προκύπτει και στον τομέα της οδικής ασφάλειας, όπου η πιο ανοιχτόχρωμη επιφάνεια οδοστρώματος αναμένεται να δημιουργήσει ένα πιο άνετο οδηγικό περιβάλλον.

Τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της σήραγγας με το νέο οδόστρωμα και προκειμένου οι οδηγοί να εξοικειωθούν στο νέο περιβάλλον, το όριο ταχύτητας θα διατηρηθεί στα 80 km/h.

Όπως καταλήγει η επίσημη ενημέρωση της εταιρίας, όταν επιβεβαιωθεί ότι σε αυτές τις συνθήκες χρώματος οδοστρώματος και διαγράμμισης, η καλή εμπειρία που διαπιστώθηκε στις Ευρωπαϊκές Πρακτικές ισχύει και στην περίπτωση της σήραγγας “ΘΗΣΕΑΣ”, τότε η νέα τεχνική θα επεκταθεί και θα εφαρμοστεί και σε άλλες σήραγγες της Ολυμπίας Οδού.

ΠΗΓΗ: SPORT24

 

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print