Τα χρήματα της αποζημίωσης για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από το Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 θα δουν, ενδεχομένως, εντός της εβδομάδας στον τραπεζικό λογαριασμό τους εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Με τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass να βρίσκεται στο τελικό στάδιο η κυβέρνηση ανοίγει το «πουγκί» του προϋπολογισμού και ξεκινά τις πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, θα ξεκινήσει, εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, την Παρασκευή. Οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν σε δυο δόσεις. Σε πρώτη φάση θα πληρωθεί η πλειονότητα των δικαιούχων και σε επόμενη φάση θα αποζημιωθούν ορισμένοι από τους δικαιούχους για τους οποίου θα «τρέξουν» έξτρα έλεγχοι και διασταυρώσεις για να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις.
Ποιοι «κόπηκαν»
Συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 2,8 εκατ. αιτήσεις στην πλατφόρμα Power Pass. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων απορρίφθηκαν καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες δεν πληρούσαν τα κριτήρια και συγκεκριμένα εμφάνιζαν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα ή για το ίδιο ρολόι είχαν υποβληθεί περισσότερες από μια αιτήσεις ή οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είχαν καλυφθεί από την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις από τους παρόχους.
Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης του επιδόματος ρεύματος, το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα όπως επιθυμούν χωρίς καμία δέσμευση δηλαδή να κάνουν ανάληψη ή να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δαπάνη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να έχουν δηλώσει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.
Η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.
Τα στάδια της αίτησης
Οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησής τους μέσα από την πλατφόρμα του Power Pass. Με τους κωδικούς του Taxisnet εισέρχονται στην αίτησή τους η οποία έχει σήμανση ανάλογα με την εξέλιξή της. Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι οι εξής:
1. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).
2. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:
– αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
– αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.
3. ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.
4. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.
5. ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
6. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος