Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Έφθασε η ώρα της ευθύνης για το Λ.Σ.

Ο γύρος των ανοικτών δημόσιων ενημερωτικών συναντήσεων του Λιμενικού με ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, με σκοπό την ενημέρωση της Υπηρεσίας για νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τη συλλογή πληροφοριών που κρίνονται ουσιώδεις για την κατάρτιση τεχνικών απαιτήσεων/προδιαγραφών για την «Προμήθεια δυο (02) πλοίων ανοικτής θαλάσσης άνω των 80 μ.» προϋπολογισμού €160 εκατ., άρχισε την περασμένη Δευτέρα 9/1/2023 και θα συνεχιστεί μέχρι το Φεβρουάριο.  Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα τεύχος τεχνικών απαιτήσεων για τα υπόψη πλοία, στο οποίο περιλάμβανε τις ελάχιστες απαιτήσεις, που πρέπει αυτά να πληρούν.


Ήδη από τότε αρκετές-έγκριτες περί τα εξοπλιστικά-στήλες σχολίασαν προφητικά και με έκδηλο σκεπτικισμό τις πολύ υψηλές απαιτήσεις του Λιμενικού τόσο για την οικονομική (20 κόμβοι) όσο και τη μέγιστη (27 κόμβοι) ταχύτητα των αναζητούμενων ΠΑΘ.  Ανέφεραν χαρακτηριστικά, «…Γενικότερα οι προδιαγραφές για τουλάχιστον 27 κόμβους μεγίστη ταχύτητα, τουλάχιστον 20 κόμβους οικονομική, η πρόβλεψη για “περίβλεπτη γέφυρα”, η στόχευση σε σκάφος “άνω των 80 μέτρων” δείχνει ότι οι απαιτήσεις του Λιμενικού είναι πολύ αυξημένες και πάνω από τα συνήθη για το χώρο των OPV για αντίστοιχη υπηρεσία Ακτοφυλακής».  Διερωτώντο, επίσης, «γιατί το Λιμενικό Σώμα έχει απαίτηση για μεγάλη ταχύτητα (27 κόμβους); Μήπως “φωτογραφίζει” κάποια σχεδίαση;».


Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, κάνουν λόγο για 27 οικονομικούς φορείς που ζήτησαν να έχουν ενημερωτική συνάντηση με το Λιμενικό, με τους 16 εξ αυτών να εκπροσωπούν ναυπηγεία (ενδεικτικά, HHI, Damen, Austal, Israel Shipyards, H&W, Ocea κλπ.).  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, όσοι εκπρόσωποι ναυπηγείων μίλησαν με τους Λιμενικούς, ομοθυμαδόν τους επισήμαναν ότι οι γραμμές παραγωγής τους ούτε κατασκευάζουν πλοία με τόσο υψηλές απαιτήσεις (ταχύτητας), ούτε σκοπεύουν να τις προσαρμόσουν στις αυξημένες απαιτήσεις του ΛΣ για την κατασκευή μόλις δύο μονάδων.


Είναι γνωστό ότι, τα ΠΑΘ συνήθως έχουν σχετικά χαμηλές ταχύτητες, για λόγους κόστους.  Οι υψηλές ταχύτητες απαιτούν ή ισχυρούς diesel, ή αεριοστροβίλους (κινητήρες, αμφότεροι μακράν ξεπερασμένοι και εξόχως προβληματικοί).  Ειδικά οι τελευταίοι απαιτούν και ύπαρξη σύνθετων και ακριβών κιβωτίων ταχυτήτων.  Έτσι, τα ΠΑΘ έχουν χαμηλή ταχύτητα (20-21 κόμβους), ενώ τη γρήγορη καταδίωξη την κάνουν με το ταχύπλοο φουσκωτό τους ή με το οργανικό ελικόπτερο.


Είναι, επίσης, γνωστό ότι τα αναζητούμενα ΠΑΘ είναι τα πρώτα του είδους για το Λιμενικό, οπότε είναι εύλογο η διαδικασία των ανοικτών δημόσιων ενημερωτικών συναντήσεων να έχει (και) παιδαγωγικό σκοπό για το ΛΣ και τους επιτελείς του, που μπορεί να μυούνται για πρώτη φορά σε πλωτές πλατφόρμες τέτοιων μεγεθών, όμως αυτοί θα είναι οι επιτελείς που θα συντάξουν την τελική τεχνική προδιαγραφή της προμήθειας αυτής.


Μια προμήθεια που σηματοδοτεί ιστορική αλλαγή δόγματος και την ανατολή μιας νέας εποχής για το Λιμενικό.  Ένα Σώμα, που από Λιμενικό μετατρέπεται σε Ακτοφυλακή «ανοικτής θάλασσας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται από το σχεδιασμό της δομής δυνάμεων του, τις εκπαιδεύσεις του προσωπικού του και την πρόσκτηση κατάλληλου εξοπλισμού.  Ένα Σώμα, που σε περιόδους ειρήνης θα προορίζεται ως ρυθμιστής κρίσεων και φορέας άσκησης κρατικής κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας.


Επομένως, αυτοσκοπός για το Λιμενικό πρέπει να είναι η πρόσκτηση των υπόψη πλοίων (όχι η αποθάρρυνση υποψήφιων προμηθευτών), ακόμα κι αν χρειαστεί στις τελικές τεχνικές προδιαγραφές να θυσιαστούν κάποιοι κόμβοι μέγιστης και οικονομικής ταχύτητας, για την επίτευξη του σκοπού.


Εκτός αν το Λιμενικό δεν επιθυμεί πραγματικά τη μετάβασή του στη σύγχρονη εποχή και, διεξάγοντας με τους προμηθευτές «πόλεμο χαρακωμάτων», θυσιάσει την ιστορική ευκαιρία που του δίνεται από την πολιτική και φυσική ηγεσία του να συνεισφέρει στη νέα μεγάλη ιδέα, που δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της ελληνικής Α.Ο.Ζ.


Ήγγικεν η ώρα της ευθύνης για το Λ.Σ.


ΠΗΓΗ: limenikanea.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print