Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Κ. Μητσοτάκης από την Κω: “Χαίρομαι που σήμερα δεν μου μίλησε κανείς για το προσφυγικό”

“Χάρηκα που σήμερα δεν μου μίλησε κανείς για το προσφυγικό”, ανέφερε στη τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους επαγγελματικούς φορείς που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη στο δημαρχείο της Κω, συμπληρώνοντας ότι, “ελπίζω και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Μυτιλήνη, να έχει την ίδια εμπειρία: ότι κανείς δεν θα του μιλήσει για το προσφυγικό γιατί, πολύ απλά, το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το λύσουμε».


“Εάν είχα έρθει πριν από δύο χρόνια στο νησί το πρώτο θέμα θα ήταν το προσφυγικό. Σήμερα δεν το ανέφερε κανείς”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα και ευχαριστώντας παράλληλα το προσωπικό της Λιμενικής αρχής για τις προσπάθειες διαφύλαξης των συνόρων της χώρας.


«Με τη δική σας βοήθεια, φυλάσσοντας τα σύνορά μας -μεγάλες ευχαριστίες στο Λιμενικό μας που κάνει μια σπουδαία δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες- με τη στήριξη της Ευρώπης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου, δημιουργώντας νέες δομές, εξασφαλίζοντας τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά τα οποία έχουν σήμερα δομές, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της.  Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στα Δωδεκάνησα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 922 πρόσφυγες οι περισσότεροι από Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Συρία, εκ των οποίων 334 διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω και Λέρου, 87 σε άλλες δομές και 493 στεγάζονται σε σπίτια στα νησιά.


Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες θα μεταφερθούν στη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή της Κω, κόστους 39 εκατομμυρίων ευρώ με χωρητικότητα 1.816 ατόμων, η οποία βρίσκεται δίπλα στις σημερινές εγκαταστάσεις, οι 70 πρόσφυγες που σήμερα φιλοξενούνται στο υπάρχον Κέντρο Υποδοχής στο Πυλί της Κω.


Αντίστοιχα, η νέα δομή στη Λέρο κόστους 35 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται στην περιοχή Λεπίδα, στο όρμο Λακκί, και θα μπορεί να φιλοξενεί 1.360 πρόσφυγες.

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print