Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Σταϊκούρας: Έρχονται fast track ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

 Στον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκαλύπτοντας ότι αναμένεται σύντομα η εισαγωγή στη Βουλή πλέγμα διατάξεων που θα διευθετεί σειρά ζητημάτων αλλά και την ένταξη του έργου στις fast track διαδικασίες του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με θέμα το «Το μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας», «δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιοποίηση την απόδοση βιώσιμης ποιοτικής ανάπτυξης για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά». «Η εξυγίανση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και της ανατολικής Μεσογείου αποτέλεσε προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πλέον συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας «παρουσιάστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο και με πρωταρχικό στόχο τη δυναμική επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αξιολογείται και θα δρομολογηθεί σύντομα προς νομοθέτηση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες πλέγμα διατάξεων το οποίο θα διευθετεί ζητήματα αιγιαλού και χωροθετήσεων αλλά και υπαγωγής σε καθεστώς κρατικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης (Fast track)».

Προσπάθεια για ολοκλήρωση της μεταβίβασης

«Πληρώνουμε κάθε εξάμηνο 7,3 εκατ. ευρώ στην ΕΕ που θέλει εκποίηση του συνόλου των ναυπηγείων Σαραμαγκά. Προτεραιότητά μας είναι η αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας. Η προσπάθεια ευοδώθηκε. Λύθηκε και ένα από τα βασικά προβλήματα: η πρόσβαση των ναυπηγείων στη θάλασσα. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στον επενδυτή, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Καταβάλουμε συντεταγμένη προσπάθεια επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το υπουργείο μας σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε νομοθετικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο στην επίλυση σειράς προβλημάτων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός μέχρι τώρα έχουν περάσει από τη Βουλή και διευθετηθεί τα ακόλουθα θέματα :

  • παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού,
  • ανταλλαγής ακινήτων,
  • νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων
  • μετεγκατάσταση της δομής μεταναστών σε χώρο εκτός ναυπηγείου.

Με τις επεμβάσεις αυτές επιλύθηκαν κάποια χρόνια προβλήματα, όπως ενδεικτικά της πρόσβασης των ναυπηγείων στη θάλασσα, διευκολύνοντας τη λειτουργικότητα της χρήσης και πετυχαίνοντας υψηλότερο τίμημα, καθιστώντας αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις και κατασκευές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Στη διάρκεια των δύο διαγωνισμών προσέφυγε στο ΣτΕ ο Δήμος Χαϊδαρίου Πρόσφατα η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές. Αν είχαν γίνει δεκτές θα δημιουργούσαν επιπλοκές στην πώληση των Ναυπηγείων συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας για να εκτιμήσει ότι «μελλοντικά ρεαλιστικά και όχι με υπερβολικό ενθουσιασμό ανοίγει ο δρόμος για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στον πλειοδότη-επενδυτή που έγινε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό».

Μία σοβαρή επένδυση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα δημιουργήσει και νέες θέσεις απασχόλησης ανέφερε ο υπουργός και κατέληξε ότι αναφέροντας ότι η συντεταγμένη προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του εγχειρήματος επ’ ωφελεία των εμπλεκόμενων μερών.


ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print