Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Ιταλία: Στο λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας θα αποβιβαστούν οι 294 μετανάστες που έχει διασώσει στη Μεσόγειο το Ocean Viking

Το πλοίο Ocean Viking της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranee, το οποίο έχει περισυλλέξει 294 μετανάστες στη Μεσόγειο, έλαβε άδεια από τις ιταλικές αρχές να δέσει στο λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ.

“Έπειτα από μια εξαντλητική αναμονή, τελικά μας ανακοινώθηκε ότι μπορούμε να αποβιβάσουμε με ασφάλεια του 294 διασωθέντες που βρίσκονται στο OceanViking στο Ποτσάλο της Σικελίας (…)  Είναι απαράδεκτο οι διασωθέντες να είναι αντιμέτωποι με τέτοια περιφρόνηση προς τα δικαιώματά τους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Twitter η ευρωπαϊκή ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Μασαλία.

Από τις 19 Μαΐου το Ocean Viking, το οποίο δραστηριοποιείται με τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, έχει πραγματοποιήσει τέσσερις επιχειρήσεις διάσωσης στη διάρκεια των οποίων περισυνέλεξε 296 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης και της Μάλτας.  Ανάμεσά τους είναι 49 ανήλικοι, εκ των οποίων ένα βρέφος τριών μηνών, και έξι έγκυες, σύμφωνα με τη SOS Mediterranee.

Μία γυναίκα που είναι 8 μηνών έγκυος και ο σύζυγός της αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν εκτάκτως χθες Κυριακή από το πλοίο.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε στο πλοίο, μια γιατρός δήλωσε ότι κάποιοι από τους μετανάστες φέρουν σημάδια από τη βία που υπέστησαν κατά την παραμονή τους στη Λιβύη, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους ή πάσχουν από χρόνια προβλήματα και παθήσεις για τις οποίες πρέπει να λάβουν ιατρική βοήθεια στην ξηρά.

Η Λιβύη αποτελεί μια σημαντική χώρα διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν κάθε χρόνο να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των ιταλικών ακτών, που απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα από τη χώρα.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).  Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκτιμά σε 1.553 τον αριθμό των μεταναστών που έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους εκεί.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 η SOS Mediterranee έχει διασώσει 35.630 γυναίκες, άνδρες και παιδιά με το πλοίο Aquarius και στη συνέχεια με το Ocean Viking.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print