Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Η μεγάλη ώρα για τα αναδρομικά έφτασε: «Κληρώνουν» 2,5 δισ. ευρώ στο ΣτΕ μέχρι την Παρασκευή

 

Κορυφώνεται η αγωνία για τα αναδρομικά ενός πολύ μεγάλου αριθμού συνταξιούχων που υπέστησαν περικοπές, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η κρίσιμη απόφαση για τα αναδρομικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», είναι πολύ πιθανό να εκδοθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Η συγκεκριμένη «μάχη» στο ΣτΕ αφορά αναδρομικά από κατάργηση Δώρων και περικοπές που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις κατά τα μνημονιακά έτη. Οπως τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ, το ενδεχόμενο δικαίωσης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να αποδοθούν ποσά που υπολογίζονται έως και 2,5 δισ. ευρώ.

Η όποια απόφαση ληφθεί θα ευθυγραμμίζεται με το «επίμαχο» 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), καθώς εκεί έχει κριθεί το σκέλος της αντισυνταγματικότητας. Όμως, για περίπου 300.000 συνταξιούχους, που είχαν προλάβει να υποβάλουν έγκαιρα αγωγές, οι διεκδικήσεις επεκτείνονται στο σύνολο της μνημονιακής περιόδου, κατά την οποία επιβλήθηκαν οι ανωτέρω περικοπές, δηλαδή από το 2012 και μετά.

Αναδρομικά: Τι θα εξετάσει το ΣτΕ

Το ΣτΕ, κατά τη «Ναυτεμπορική», καλείται να κρίνει για τα αναδρομικά τις εξής περικοπές:

Τα Δώρα κύριων συντάξεων (800 ευρώ για όλους) που καταργήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ (π.χ. αγρότες), τότε η διεκδίκηση είναι επί μικρότερου ποσού.

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από το πρώτο ευρώ.

Κατάργηση των Δώρων στην επικουρική σύνταξη (περικόπηκαν δύο επικουρικές συντάξεις ανά έτος).

Να σημειωθεί ότι στην «πρώτη γραμμή» των συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά είναι οι περίπου 1,5 εκατ. που δεν έλαβαν «ούτε ευρώ» στις καταβολές του περασμένου Οκτωβρίου. Πρόκειται για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 800 ευρώ, που έμειναν εκτός διαδικασίας. Κυρίως πρόκειται για συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι), των Τραπεζών και του Δημοσίου.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print