Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

«Εμφύλιος» Μετοχικών Ταμείων για €400 εκατ.

 

Ο καταμερισμός των εσόδων που θα προέλθουν από τις κρατήσεις των προμηθειών των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΜΤΣ και τα Ταμεία Ναυτικού και Αεροπορίας – Ουδέτερη στάση του υπουργού Άμυνας και κοινή γραμμή Στεφανή – Φλώρου υπέρ του Στρατού Ξηράς

του Γιώργου Διονυσόπουλου – ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 23/05/2021 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

 

Ένας «εμφύλιος» πόλεμος μεταξύ των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες με αφορμή την κατανομή 400 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τις σχετικές κρατήσεις από τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού των Ε.Δ., συνολικού ύψους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, 10 δισ. ευρώ. Από τη μια πλευρά βρίσκονται τα Μετοχικά Ταμεία Ναυτικού (ΜΤΝ) και Αεροπορίας (ΜΤΑ) και από την άλλη το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το οποίο εμφανίζεται να διεκδικεί μερίδιο από τα χρήματα που πρόκειται να εισρεύσουν στα δύο πρώτα, μια και η μερίδα του λέοντος του τρέχοντος εξοπλιστικού προγράμματος αφορά κυρίως την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και ελάχιστα εκείνη του Στρατού Ξηράς.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι ποσοστό 4% επί του ποσού που δαπανά η χώρα για εξοπλισμούς κατευθύνεται στα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ., κάτι που σημαίνει πως τα επόμενα χρόνια το ΜΤΝ, το ΜΤΑ και το ΜΤΣ θα μοιραστούν μεταξύ τους και εν συνεχεία θα αποδώσουν άμεσα ή έμμεσα στους δικαιούχους τους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, το συγκεκριμένο ποσοστό πηγαίνει στο Μετοχικό Ταμείο κάθε φορά που πραγματοποιείται προμήθεια οπλικού συστήματος που αφορά τον κλάδο του. Για παράδειγμα, το 4% από την προμήθεια των μαχητικών Rafale θα κατευθυνθεί στο ΜΤΑ, όπως αντίστοιχα θα γίνει και με το ΜΤΝ όταν αποφασιστεί η προμήθεια φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναλογικός καταμερισμός

Το γεγονός, ωστόσο, ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν γίνει μεγάλες προμήθειες στον Στρατό Ξηράς, σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησής του τίς τελευταίες δεκαετίες, έκανε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αλλά και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) να αποστείλουν επιστολές προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Με αυτές ζητούν τον αναλογικό καταμερισμό των εσόδων που προέρχονται από τις προμήθειες των Ε.Δ., ανεξαρτήτως Σώματος. Σύμφωνα με τις εν λόγω επιστολές τόσο το ΜΤΣ όσο και η ΕΑΑΣ επικαλούνται την κακή οικονομική κατάσταση του Ταμείου, αλλά και το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό μελών σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο, προκειμένου να διευρύνουν τους πόρους του. Οι συγκεκριμένες επιστολές είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση των Μετοχικών Ταμείων της Αεροπορίας και του Ναυτικού, τα οποία με δικές τους επιστολές (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ) ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να μην προχωρήσει σε αλλαγές του κανονιστικού δικαίου που αφορά τον καταμερισμό των χρημάτων από τους εξοπλισμούς, επικαλούμενα την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του κάθε Ταμείου. Τα Μετοχικά Ταμεία Ναυτικού και Αεροπορίας, στη δική τους τοποθέτηση, επισημαίνουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συσσώρευση χρεών και υποχρεώσεων στις οποίες πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πριν από περίπου 10 χρόνια επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Άμυνας τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο είχε επιχορηγηθεί με 180 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Η συγκεκριμένη επιχορήγηση δόθηκε στο ΜΤΣ την ίδια στιγμή που τα άλλα δύο Ταμεία (ΜΤΑ και ΜΤΝ) υπέστησαν τεράστιο κούρεμα του αποθεματικού τους με το ΡSI». επισημαίνει χαρακτηριστικά στη δική της επιστολή η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, προσθέτοντας παράλληλα πως, επειδή μέρισμα από το ΜΤΣ λαμβάνουν και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τελευταίοι θα βρεθούν να συμμετέχουν στην κατανομή των κοινωνικών πόρων των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας χωρίς να συνεισφέρουν.

Καυτή πατάτα

Ο σχετικός φάκελος με το αίτημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για αναλογικό μοίρασμα των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», αλλά και τις αντιρρήσεις των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας αναφορικά με τις πιέσεις του ΜΤΣ, να βάλει χέρι και στα δικά τους αποθεματικά και έσοδα βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αποτελώντας μια καυτή πατάτα για τον κ. Παναγιωτόπουλο. Τηρώντας επί του παρόντος τακτική Πόντιου Πιλάτου, ο ΥΕΘΑ προσπαθεί να μεταφέρει την όποια απόφασή του για το μέλλον προκειμένου στο μεταξύ να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις και συμφέροντα, αφού η όποια νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να φέρει δυσαρέσκεια είτε μεταξύ των στελεχών της Αεροπορίας και του Ναυτικού, από τη μια πλευρά, είτε ανάμεσα στα στελέχη του Στρατού Ξηράς από την άλλη.

Αντίθετα, αρκετά πιο ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η απόφαση ως προς το πού θα πρέπει να «γείρει η παλάντζα» τόσο για τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή όσο και για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές τους, σχετικά με τις αλλαγές στο στράτευμα συσπειρώθηκαν υπέρ της εισήγησης του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Προερχόμενοι αμφότεροι, άλλωστε, από τις τάξεις του Στρατού Ξηράς, εμφανίζονται να υποστηρίζουν αναφανδόν τη θέση του ΜΤΣ υιοθετώντας πλήρως τη σχετική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι δυο τους μετέβησαν προ διμήνου στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου -στη λογική «η ισχύς εν τη ενώσει»- να πείσουν το Γραφείο του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας ούτως ώστε μέρος των «κοινωνικών πόρων» από τους εξοπλισμούς του Π.Ν. και της Π.Α. να κατευθυνθεί και στο ΜΤΣ.

 

Την ίδια στιγμή, πάντως, τόσο η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου όσο και οι διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων, όπως και οι μερισματούχοι τους, έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη, κοινή αυτή τη φορά, απειλή η οποία προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έχει κοινοποιήσει, και μάλιστα εγγράφως, προς τον κ. Παναγιωτόπουλο και τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ την οικονομική μελέτη αναφορικά με τη μείωση του ποσοστού 4% που καταλήγει στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, από 30% έως 50%, χαρακτηρίζοντας το ποσό που αποδίδει το Δημόσιο στα Μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων υπερβολικό.

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print