Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Παρουσίαση έκδοσης Υ.Ι.Ν. (Παρασκευή, 10/11/2023)

Γνωρίζεται ότι την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13) η παρουσίαση της έκδοσης της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού “Πάρων Άρης”.

Πρόκειται για ένα συλλογικό πόνημα των ιστορικών της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), το οποίο πήρε σάρκα και οστά κατόπιν πολυετούς ιστορικής έρευνας (2017-2021).

Ο πάρων (τύπος πλοίου πιο λαϊκά μπρίκι) Άρης ήταν εμπορικό σιτοκάραβο που ανήκε στον Υδραίο Αναστάσιο Τσαμαδό. Στην συνέχεια με την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 ενετάχθη στον Επαναστατικό Στόλο αναλαμβάνοντας πολλές και σημαντικές πολεμικές αποστολές.

Κορυφή της επαναστατικής του δράσης είναι ασφαλώς η λεγόμενη «Έξοδος του Άρεως». Στις 25/26 Απριλίου 1825, τη στιγμή που ο Αιγυπτιακός Στόλος απέκλειε την έξοδο του όρμου της Πύλου, ο Άρης υπό τον Νικόλαο Βότση, παρά τις υλικές ζημιές και τις απώλειες στο πλήρωμα λόγω του σφοδρού κανονιοβολισμού, πέρασε ανάμεσα από τον εχθρικό στόλο και βγήκε από τον όρμο διαφεύγοντας της καταδίωξης. Αυτή την έξοδο, ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά κατορθώματα παγκοσμίως, την απεικόνισε ο μεγάλος ζωγράφος της
θάλασσας Κωνσταντίνος Βολανάκης.

Μετά την απελευθέρωση, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για τη στέγαση σχολών παραγωγής Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση καλέστε στα τηλέφωνα: 2103484246, 2103484151.

Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "Παρουσίαση Έκδοσης Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού ΠΑΡΩΝ <<ΑΡΗΣ>> ΠΑΡΩΝ <<ΑΡÎΣ ΠΑΡΩΝ <<ΑΡΗΣ>> ΠΑΡΩΝ ΑΡΗΣ Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, ώρα: 18.00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13 ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ"

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print