Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του και τις πολύτιμες βιταμίνες του, πρόκειται για ένα εποχικό λαχανικό που το ίδιο και ο χυμός του έχουν και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιείτο για την αντιμετώπιση του πυρετού και της δυσκοιλιότητας, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ευεργετικό για την αντιμετώπιση εντερικών και νεφρικών προβλημάτων και την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
Σήμερα τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν συνεχώς και νέες ευεργετικές ιδιότητες του… Στην αρχαιότητα μάλιστα το χρησιμοποιούσαν μόνο ως φάρμακο.