Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

ΠΑΣΟΚ: “Αυτοαναιρείται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με την μη κατάργηση μειώσεων του ν. 4093/12 για τα Μετοχικά Ταμεία “

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Στο υπό συζήτηση στη βουλή Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», κατατέθηκε, μεταξύ άλλων, η υπ’ αριθμ. 1483-129/23.11.22 τροπολογία, από την Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κα Ευαγγελία Λιακούλη, και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κ. Γεώργιο Φραγγίδη και κ. Γεώργιο Μουλκιώτη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα: «Κατάργηση μειώσεων ν.4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ)».

Με την υπόψη τροπολογία καταβάλλεται για πολλοστή φορά προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αποκατάσταση της ανισότητας στα αποδιδόμενα μερίσματα στους δικαιούχους μερισματούχους (απόστρατους των ΕΔ) των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρότι υποσχέθηκε ότι θα λάβει σχετική μέριμνα και θα αποκαταστήσει το υπόψη πρόβλημα, εντούτοις κρατά αρνητική στάση για το θέμα. Για άλλη μία φορά δεν κάνει δεκτή την τροπολογία για την αποκατάσταση της υπόψη ανισότητας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού με την απόφασή του αυτή, ο Υπουργός αυτοαναιρείται δεδομένου ότι οι διατάξεις της υπόψη τροπολογίας είναι αυτές που είχαν συμπεριληφθεί σε σχετικό άρθρο (27) του άτυπα κυκλοφορούντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Φάσκει και αντιφάσκει ο Υπουργός. Πότε θα πάρει θέση για το θέμα;

Στην υπόψη τροπολογία αναφέρεται αναλυτικά ότι:

Αιτιολογική Έκθεση

Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην υποπαράγραφο 3 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄222), στα αποδιδόμενα μερίσματα στους δικαιούχους μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, γίνονται κλιμακωτές κρατήσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπόψη νόμου. Οι ίδιες παρακρατήσεις γίνονται και στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) των τριών όπλων.

Με την παρούσα τροπολογία ρυθμίζεται η ανισότητα μεταξύ των μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορία, που έχει δημιουργηθεί μετά την εφαρμογή του ν.4387/2016, με την οποία οι παρακρατήσεις αυτές συνεχίζονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο ταχυτήτων μερισματούχους, αυτών πριν το 2016, που έχουν κρατήσεις, και αυτών μετά το 2016, που δεν έχουν.

Η ρύθμιση δεν προκαλεί επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα Μετοχικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και διαθέτουν ιδίους πόρους, ενώ οι κρατήσεις επιστρέφονται ως έσοδα των Μετοχικών Ταμείων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο:  «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

Άρθρο ….

«Από 1.1.2021 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. 3 της παραγρ. Β του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α’ 222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ).»

ΠΗΓΗ: limenikanea.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print