Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί τον Ήλιο) στην πραγματικότητα διαρκεί 365 μέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Κατά συνέπεια, το κοινό ημερολογιακό έτος των 365 ημερών “χάνει” κάθε “ηλιακό έτος” το 1/4 (περίπου 6 ώρες) μιας ημέρας.

Και, παρότι αυτή η διαφορά μπορεί να μην φαντάζει μεγάλη, κάθε τέσσερα χρόνια συμπληρώνεται μια ολόκληρη μέρα. Ένα ημερολόγιο χωρίς δίσεκτα έτη, θα καταντούσε στο διάβα των αιώνων ασυγχρόνιστο με τις εποχές, όπως τις γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, σε 700 χρόνια από σήμερα, το καλοκαίρι που είθισται να ξεκινά κάθε Ιούνιο, θα άρχιζε το Δεκέμβριο (!!!). Για τη διόρθωση αυτής της απόκλισης, το Γρηγοριανό ημερολόγιο — που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των κρατών του πλανήτη — πρόσθεσε την 29η Φεβρουαρίου για να συγχρονίζεται το ηλιακό έτος με τις εποχές.

Από την άλλη, δίσεκτο έτος είναι κάθε έτος που διαιρείται με τον αριθμό 4, αλλά μόνο σε έτη αιώνων που διαιρούνται άρτια με τον αριθμό 400. Συνεπώς, τα έτη 800, 1200 και 2000 είναι δίσεκτα έτη — αλλά τα έτη 1700, 1900 και 2100 δεν είναι δίσεκτα, επειδή δεν διαιρούνται άρτια με το 400. Θαρρείτε πως αυτό διορθώνει τα πάντα; Όχι, πλήρως. Το ηλιακό έτος είναι περίπου 26 δευτερόλεπτα βραχύτερο από το Γρηγοριανό έτος, προς το παρόν — όμως, αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να μας απασχολήσει την τρέχουσα χιλιετία…

ΠΗΓΗ: linkedin.com

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print