Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Γιατί φοράμε Μάρτη: Πώς θα φτιάξετε το δικό σας ασπροκόκκινο βραχιολάκι

Γιατί φοράμε τον Μάρτη, τι συμβολίζει και πώς θα φτιάξετε το δικό σας βραχιολάκι: Μην ξεχάσετε να το ρίξετε στη φωτιά ή να το βάλετε σε κάποιο δέντρο!

Η παράδοση του Μάρτη λέγεται ότι χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, ως ένας τρόπος για να εγκαινιάζεται η μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη.

Οι συμμετέχοντες στα ανοιξιάτικα Ελευσίνια Μυστήρια – μυστικιστικές θρησκευτικές τελετές αφιερωμένες στη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης – έδεναν κορδόνια γύρω από τα πόδια και τα χέρια τους.

Σήμερα τιμούμε αυτή την παράδοση δένοντας ένα βραχιόλι από κόκκινη και λευκή κλωστή στους καρπούς μας την 1η Μαρτίου.

Πιστεύεται ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το δέρμα σας από το καεί στον νέο ανοιξιάτικο ήλιο. Η κόκκινη κλωστή αντιπροσωπεύει τα «κόκκινα» από τον ήλιο μάγουλα και η λευκή την αγνότητα.  Συχνά, μάλιστα, προσθέτουμε ένα γούρι για το κακό μάτι για να μας φέρει καλή τύχη!

ΜΑΡΤΗΣ

Τα μαρτάκια δεν είναι για να τα φοράμε όλο τον χρόνο, αν και μπορείτε να τα φοράτε όσο θέλετε!

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, τα βραχιόλια του Μάρτη αφαιρούνται την Πρωτομαγιά και ρίχνονται σε φωτιές. Σε άλλες περιοχές, τα βραχιόλια αφαιρούνται στα τέλη Μαρτίου και δένονται σε ένα κλαδί δέντρου με την ελπίδα ότι ένα πουλί θα το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει τη φωλιά του.

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας βραχιολάκι

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print