Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Συνωστισμός για δηλώσεις συνταξιούχων που εργάζονται

Ξεπέρασαν τους 14.000 οι συνταξιούχοι που έσπευσαν μέσα σε ένα 24ωρο από το άνοιγμα της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ να δηλώσουν την απασχόλησή τους, εξασφαλίζοντας έτσι το 100% της σύνταξής τους ως νόμιμα εργαζόμενοι συνταξιούχοι όπως προβλέπει ο νέος νόμος που είναι ήδη σε ισχύ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr οι πρώτοι 14.000 συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται είναι μοιρασμένοι κατά 50% ως απασχολούμενοι μισθωτοί και κατά 50% ως απασχολούμενοι σε ελεύθερο επάγγελμα ή ως αυτοαπασχολούμενοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συνταξιούχοι που δήλωσαν την εργασία τους δεν προέρχονται από τους περίπου 35.000 συνταξιούχους που ήδη είναι στο μητρώο του ΕΦΚΑ με δήλωση της απασχόλησής τους από το προηγούμενο καθεστώς, αλλά πρόκειται για εντελώς νέες εγγραφές με τον νέο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικές μόνον ώρες από την έναρξη των δηλώσεων, υπήρξε “συνωστισμός” στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει ότι απασχολούνται ανέρχονται πλέον σε πάνω από 50.000.

Η εκτίμηση που κάνει το υπουργείο Εργασίας και ταυτόχρονα ο στόχος για τις δηλώσεις είναι για 100.000 συνταξιούχους οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά ο μισοί και πλέον δεν το δηλώνουν.

Με βάση την πρώτη ένδειξη πάντως, ο στόχος για 100.000 δηλώσεις από συνταξιούχους με εργασία δείχνει να είναι εφικτός αλλά δεν θα φανεί σε μια ή δυο εβδομάδες καθώς η πλατφόρμα είναι “δυναμική” δηλαδή είναι μόνιμα σε λειτουργία για δηλώσεις και για διακοπές απασχόλησης.

Το νέο σύστημα έχει όμως και ψιλά γράμματα που μπορεί να στοιχίσουν περικοπή σύνταξης όχι λόγω αδήλωτης απασχόλησης, αλλά λόγω απλήρωτων εισφορών και ειδικού πόρου που θεσπίζεται με το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων.

Ο κίνδυνος περικοπής σύνταξης αφορά τους συνταξιούχους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα καθώς δεν θα πρέπει να αφήσουν απλήρωτες τις εισφορές τους και τον ειδικό πότο υπέρ του ΕΦΚΑ πέραν των 2 μηνών. Στην σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι οι απλήρωτες πέραν του διμήνου εισφορές καθίστανται ληξιπρόθεσμες, και μεταβιβάζονται προς είσπραξη στο Κέντρο Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΕΦΚΑ.

Από τη στιγμή που ο συνταξιούχος έχει δηλώσει την απασχόλησή του, και ο ΕΦΚΑ έχει όλα τα στοιχεία του η είσπραξη των απλήρωτων εισφορών θα γίνεται αυτόματα με παρακράτηση όλου του ποσού οφειλής από τη σύνταξη.

Με τη δήλωση της απασχόλησης συνταξιούχων θα αποκαλυφθούν (αν δεν αποκαλύπτονται ήδη) και πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ είχαν πάρει τη σύνταξή τους, συνέχιζαν να εργάζονται χωρίς να το δηλώσουν ούτε στους εργοδότες τους!

Τώρα για να αποφύγουν τον έλεγχο του ΕΦΚΑ και τη στέρηση 12 συντάξεων, θα υποχρεωθούν να αποκαλύψουν το μυστικό τους στους εργοδότες τους με κίνδυνο να “απολυθούν” καθώς δεν θα χρειαστεί να τους καταβάλουν ούτε αποζημίωση απόλυσης, αλλά ούτε την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (ίση με το 40% της αποζημίωσης απόλυσης), από τη στιγμή που είχαν αποκρύψει ότι είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Δήλωση απασχόλησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/dilosi) πρέπει να υποβάλουν:

*Συνταξιούχοι οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα.

*Συνταξιούχοι, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 1/1/2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

*Συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.

*Συνταξιούχοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αίτησης.

Δήλωση εργασίας θα πρέπει να υποβάλουν και οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις καθώς προϋπόθεση για να εξαιρεθούν των νέων κρατήσεων είναι πρώτα να υποβάλουν δήλωση απασχόλησης. Τυχόν αθέτηση της δήλωσης θα έχει και για αυτούς πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις.

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Όσοι κάνουν δήλωση έναρξης θα μπορούν να κάνουν και δήλωση διακοπής σε ειδικό πεδίο της πλατφόρμας που θα εμφανίζεται όταν ο απασχολούμενος συνταξιούχος εισέλθει στην πλατφόρμα για να δηλώσει τη διακοπή εργασίας.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print