Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

ΠΑΣΟΚ για νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: “Απαξιώνει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων”

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Απαξιώνει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν συζητηθεί στην Βουλή

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει πως στις 16 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ θα έχει ψηφιστεί στην Βουλή, σήμερα ακόμα δεν έχει καν μπει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Ωστόσο αναμένεται αυτό να συμβεί αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου. Τα προβλήματα του νομοσχεδίου επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο τομέας άμυνας του ΠΑΣΟΚ και τονίζει.

“Τα στελέχη των ΕΔ και οι απόστρατοι ανέμεναν υπομονετικά 3,5 χρόνια από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να καταθέσει στη βουλή ένα νομοσχέδιο με σκοπό να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Εν τέλει, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ετέθη στη διαβούλευση και συγκέντρωσε περίπου 11.500 σχόλια επί των διατάξεών του.

Παρά τον τεράστιο αυτό αριθμό σχολίων επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, ο κ. Υπουργός το κατέθεσε στη βουλή, χωρίς καμία σχεδόν τροποποίηση, αγνοώντας επιδεικτικά την αγωνία, τα δίκαια αιτήματα και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό των ΕΔ και κυρίως τη φωνή και τις προτάσεις τους.

Είναι αδιανόητη τέτοια κυβερνητική αδιαφορία και απαξίωση προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους απόστρατους.

Επί της ουσίας, με τις διατάξεις του νομοσχέδιου δεν επιλύεται μία σειρά θεμάτων, όπως επιγραμματικά, σημειώνονται ορισμένα εξ αυτών:

 • Το ζήτημα των ΕΠΟΠ.
 • Δεν δίνεται οριστική λύση για τη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ.
 • Δεν υφίσταται ουδεμιά διάταξη βελτίωσης σε θέματα αξιολόγησης – μεταθέσεων και εξέλιξης των Αξιωματικών.
 • Δεν υφίσταται διάταξη για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών.
 • Δεν γίνεται μισθολογική αναβάθμιση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών.
 • Δεν δίνεται ουσιαστική επίλυση του μισθολογίου των ΕΜΘ.
 • Δεν υφίσταται καμία μέριμνα για τις οικογένειες τον στρατιωτικών και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την υγειονομική περίθαλψη
 • Αντί λοιπόν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ασχοληθεί με τα σημαντικής και καθοριστικής σημασίας ζητήματα για τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό το πρίσμα της δημιουργίας πλαισίου αξιοκρατίας και εργασιακής ειρήνης στο στράτευμα, στο νομοσχέδιο καθορίζονται διατάξεις, η σκοπιμότητα των οποίων πρέπει να εξετασθεί, και σίγουρα δεν συνάδουν με τον τίτλο του νομοσχεδίου «Μέριμνα Προσωπικού», όπως:
 • Σύσταση Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας με επιβολή κρατήσεων 0,3 % επί των αποδοχών και 3% σε ημερήσιες αποζημιώσεις εξωτερικού.
 • Ρυθμίσεις υπέρ ΝΙΜΤΣ με τροποποίηση των κρατήσεων σε 1% στις συντάξιμες αποδοχές, χωρίς κατάργηση του 3% επί του μερίσματος.
 • Αναπροσαρμογή μεριδίων μερισματούχων ΜΤΣ μόνο για τους Ανώτατους Αξιωματικούς.
 • Μη τήρηση της επανειλημμένης δέσμευσης από βήματος της Βουλής για αναδρομικότητα στην κατάργηση των μειώσεων στα μερίσματα των μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων από 1/1/21.
 • Μη πρόβλεψη για φορολόγηση των άνω αναδρομικών στην πηγή στο οικονομικό έτος απόδοσης και μόνο.
 • Σύνθεση ΔΣ ΜΤΣ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει στη συζήτηση στη Βουλή με πλήρως τεκμηριωμένη κριτική επί του – κατώτερου των περιστάσεων – νομοσχεδίου, καταθέτοντας συγχρόνως ρεαλιστικές προτάσεις για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των στελεχών των ΕΔ, όπως με συνέπεια πράττει.”

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print