Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Η αδικία για τους παλαιούς συνταξιούχους

Γράφει ο κ. Γιώργος Κουτσιμπογεώργος, Πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας

Πολλά είναι τα «πρωτόγνωρα» και τα «παράδοξα» που προέκυψαν από την ψήφιση του Ν. 4387/1 6 και όλα σχεδόν δυσμενή για τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα για τους «παλαιούς» συνταξιούχους, όσους δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13/5/2016, ημέρα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Πιο συγκεκριμένα, με την ψήφιση του Ν. 4387/1 6 και την πρωτάκουστη για τα Παγκόσμια Ασφαλιστικά Χρονικά διάταξη του Νόμου να ξαναγίνει ο επαναπροσδιορισμός και ο επανυπολογισμός της σύνταξης τους και στους ήδη συνταξιούχους τότε προέκυψε όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν 10, 20 ή 30 και πλέον χρόνια, όχι μόνο να τους καταδικάζει με τη μείωση της επανυπολογισμένης σύνταξής τους και την προσωπική διαφορά, που τους στερεί κάθε αύξησης στην υπόλοιπη ζωή τους, αλλά ταυτόχρονα
τους αδικεί κατάφορα αφού δεν τους προσμετρά κατά τον επανυπολογισμό όλα τα χρόνια ασφάλισης με τις Βεβαιωμένες και πληρωμένες εισφορές τους που κατέβαλαν σε άλλα ταμεία στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑΥ, ΝΑΤ κλπ.).

Με το παλαιό Ασφαλιστικό καθεστώς πολλοί Κανονισμοί Παροχών Ασφαλιστικών ταμείων χορηγούσαν πλήρη σύνταξη και πριν την 35ετία όπως το ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ,ΤΑΠ-ΗΣΑΠ κλπ. και τότε το σύνολο αυτών των ασφαλισμένων με την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους οδηγούντο σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση ακόμη και αν ήθελε κάποιος να παραμείνει στην εργασία όπως συνέβη κυρίως στον ΟΤΕ και τις πρώην Κρατικές Τράπεζες. Σε αυτές ης περιπτώσεις ο ασφαλισμένος είχε εξασφαλίσει στο τελευταίο του Ασφαλιστικό Ταμείο το ποσοστό της ανώτατης σύνταξης που δικαιούτο και έτσι δεν ανέτρεξε να αναζητήσει και να καταθέσει τυχόν ασφαλιστικό χρόνο που είχε προηγουμένως σε άλλο φορέα (π.χ. στο ΙΚΑ) γιατί δεν θα είχε να κερδίσει τίποτα, αλλά το αντίθετο θα ζημιωνόταν γιατί θα έπρεπε να περιμένει για να βγει η σύνταξη του με την διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης μετά από δύο και πλέον χρόνια για να λάβει ακριβώς την ίδια σύνταξη και στο διάστημα αυτό έπρεπε να αναζητήσει πόρους για να συντηρηθεί και να συντηρήσει την οικογένειά του.

Το ανώτατο ποσό

Έτσι με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης (80%) που είχαν εξασφαλίσει κατά την συνταξιοδότησή τους δεν ξεπερνά τώρα τις πιο πολλές φορές το 30% της ανταποδοτικής τους σύνταξης, που σε συνδυασμό με την εθνική σύνταξη όλες οι επανυπολογισμένες συντάξεις των πιο παλαιών συνταξιούχων έχουν βγει με μεγάλη προσωπική διαφορά και συνέπεια αυτής, καμία αύξηση μέχρι τέλους του βίου τους.

Όσοι από αυτούς τους συναδέλφους μας δεν έκαναν χρήση του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισης κατά τον χρόνο της συνταξιοδότησης τους δεν θα επανέρχοντο αν η πολιτεία δεν προχωρούσε με νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4387/16) στην επανέκδοση νέων συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους.

Δεν μπορεί η πολιτεία μονομερώς να ανατρέπει την συνταξιοδοτική απόφαση του κάθε συνταξιούχου που ήταν ένα συμβόλαιο μέχρι του τέλους της ζωής του και από την άλλη να του στερεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο χρόνο της ανατροπής και της επανέκδοσης νέας σύνταξής του με το νέο Νόμο να κάνει χρήση του ασφαλιστικού χρόνου της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης που είχε και είναι βεβαιωμένα πληρωμένες οι εισφορές του στο Ασφαλιστικό Σύστημα.

Η παράλληλη ασφάλιση

Όσον αφορά την παράλληλη ασφάλιση και εδώ έχουμε διακρίσεις αφού γίνεται δεκτή μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με το Νόμο Κατρούγκαλου ενώ τιμωρούνται και στερούνται αυτού του δικαιώματος όσοι είχαν την ατυχία να έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το Ν. 4387/16 και έχουν υποστεί την διαδικασία του επανυπολογισμού της σύνταξής τους.

Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που ανήκουν στους λεγόμενους «παλαιούς» συνταξιούχους και συνταξιοδοτήθηκαν πριν το Νόμο Κατρούγκαλου αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και περιορισμένων δικαιωμάτων καθώς δεν τους αναγνωρίζεται βεβαιωμένος ασφαλιστικός χρόνος στις περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης κατά την διαδικασία του επανυπολογισμού.

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (Α.Γ.Σ.Σ.Ε.) στο πλαίσιο των διεκδικήσεων και των άλλων εκκρεμών αιτημάτων της θα αφιερώσει ξεχωριστό χρόνο ώστε να μην αφήσει να διαιωνίζεται περαιτέρω η παραπάνω σοβαρή και διαχρονική αδικία. Σε αυτή την κατεύθυνση η Α.Γ.Σ.Σ.Ε με απολύτως τεκμηριωμένα και δίκαια επιχειρήματα θα παρέμβει και πάλι στους αρμόδιους Κυβερνητικούς Φορείς
αλλά θα αναλάβει και νομοθετική πρωτοβουλία με τροπολογία προς την Κυβέρνηση και τα Κόμματα της Βουλής στο επόμενο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση.

Τέλος, ταυτόχρονα και παράλληλα, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία-Μέλη μας, όπως ο Σύλλογος Συνταξιούχων του ΟΤΕ, που έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, θα προσφύγουμε και δικαστικά με πιθανόν στο τέλος αυτής της διαδικασίας να
προχωρήσουμε με πρότυπη πιλοτική δίκη στο ΣτΕ προκειμένου να αναγνωρισθεί σε ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους ο χρόνος διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισής τους.

ΠΗΓΗ: Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print