Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιαγγειακών: Σε ποιους κάνει καλό και ποιοι δεν πρέπει να την παίρνουν

Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους λαμβάνει ασπιρίνη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, κυρίως με την ελπίδα να αποτρέψει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.

Ωστόσο, τα ευρήματα από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι πολλοί άνθρωποι ηλικίας 50 έως 80 ετών που δήλωσαν ότι παίρνουν το φάρμακο μπορεί να μην χρειάζεται να το λαμβάνουν.

Συνολικά, το 57% των ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών που δηλώνουν ότι παίρνουν ασπιρίνη τακτικά είπαν επίσης ότι δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Τέτοια άτομα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με το τι είναι καλύτερο για αυτούς πριν σταματήσουν ή ξεκινήσουν τη χρήση του φαρμάκου.

Αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές για την χρήση ασπιρίνης

Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια για τη χρήση της ασπιρίνης για πρόληψη, λόγω νέων γνώσεων σχετικά με το ποιος αποκομίζει πραγματικά τα περισσότερα οφέλη από την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και ποιος αντιμετωπίζει κίνδυνο αιμορραγίας.

Τώρα, οι κατευθυντήριες γραμμές επικεντρώνονται κυρίως στη χρήση του φαρμάκου σε όσους έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό– και σε αυτούς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο λόγω της προσωπικής τους υγείας και του οικογενειακού τους ιστορικού. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 14% όλων των ενηλίκων ηλικίας 50 έως 80 ετών λαμβάνουν το φάρμακο παρόλο που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Είτε κάποιος έχει καρδιαγγειακό ιστορικό είτε όχι, η ασπιρίνη ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας που αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οδήγησε σε κατευθυντήριες γραμμές που συμβουλεύουν την αποφυγή της τακτικής χρήσης ασπιρίνης μετά την ηλικία των 70 ετών ή υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι λογικό να εξεταστεί το ενδεχόμενο διακοπής γύρω στα 75 σε άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Υπαρκτός και άγνωστος ο κίνδυνος αιμορραγίας από την ασπιρίνη

Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι το 42% όλων των ενηλίκων ηλικίας 75 έως 80 ετών λαμβάνουν ασπιρίνη. Εν τω μεταξύ, το 31% όλων των ηλικιωμένων 50 έως 80 ετών που λαμβάνουν ασπιρίνη δεν φαίνεται να γνωρίζουν για τον κίνδυνο αιμορραγίας που σχετίζεται με αυτήν.

Η δημοσκόπηση βασίζεται στο U-M Institute for Healthcare Policy and Innovation και υποστηρίζεται από το AARP και το Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του U-M. Η ομάδα πίσω από τη δημοσκόπηση ρώτησε ένα δείγμα ενηλίκων ηλικίας 50 έως 80 ετών σχετικά με το ιστορικό της υγείας τους και τη χρήση ασπιρίνης, ενώ όσοι έπαιρναν ρωτήθηκαν επίσης για το γιατί.

«Η ασπιρίνη δεν είναι πλέον ένα μοναδικό προληπτικό εργαλείο για μεγαλύτερους ενήλικες, όπως διαφημιζόταν για δεκαετίες», λέει ο Jordan Schaefer, αιματολόγος στο Michigan Medicine, ο οποίος συνεργάστηκε με την ομάδα της δημοσκόπησης. «Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να βεβαιωθούμε ότι η χρήση ασπιρίνης είναι σύμφωνη με τις τρέχουσες γνώσεις».

«Καθώς οι οδηγίες αλλάζουν, είναι σημαντικό για όλους άνω των 40 ετών να μιλήσουν με γιατρό σχετικά με τον ατομικό καρδιαγγειακό κίνδυνο με βάση το οικογενειακό τους ιστορικό, προηγούμενα προβλήματα υγείας, τρέχοντα φάρμακα, πρόσφατα αποτελέσματα εξετάσεων όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα και παράγοντες τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες. Η προληπτική χρήση ασπιρίνης θα πρέπει να βασίζεται στην ηλικία και σε αυτούς τους παράγοντες», προσθέτει ο Geoffrey Barnes, καρδιολόγος του Michigan Medicine που επίσης εργάστηκε στη δημοσκόπηση.

Ενημερωμένη γνώση και καθοδήγηση

Συνολικά, η δημοσκόπηση βρίσκει ότι το 71% των ηλικιωμένων που παίρνουν ασπιρίνη ξεκίνησαν πριν από τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτοί και ο γιατρός τους μπορεί να βασίζουν τη χρήση τους σε παλιές συμβουλές.

Οι Schaefer και Barnes σημειώνουν ότι λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας για την ασπιρίνη, δύο βασικές οδηγίες άλλαξαν τα τελευταία χρόνια για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε τέτοια άτομα, η λήψη ασπιρίνης ονομάζεται πρωτογενής πρόληψη.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC) και η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA) λένε ότι η καθημερινή χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να ληφθεί υπόψη για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε επιλεγμένους ενήλικες 40 έως 70 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά όχι αιμορραγίας, με βάση μια κατευθυντήρια γραμμή που ενημερώθηκε το 2019.

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενημέρωσε την κατευθυντήρια γραμμή της το 2022 και συνιστά να μην ξεκινά η χορήγηση ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες 60 ετών και άνω.

AHA και ACC προσφέρουν ηλεκτρονικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς να εκτιμήσουν τον 10ετή κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου. Οι ενήλικες 40-70 ετών με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να είναι υποψήφιοι για την ασπιρίνη ως πρωτογενή πρόληψη, αλλά θα πρέπει πάντα να συζητούν με έναν γιατρό πριν αρχίσουν να την παίρνουν.

Εν τω μεταξύ, για άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, ορισμένους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλες καρδιαγγειακές διαγνώσεις, η χρήση ασπιρίνης εξακολουθεί να συνιστάται γενικά, εκτός εάν το άτομο δεν μπορεί να την ανεχθεί ή έχει σημαντικό κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτό ονομάζεται δευτερογενής πρόληψη και πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

ΠΗΓΗ: oloygeia.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print