Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Συντάξεις: Μπόνους έως €150 το μήνα για 400.000 δικαιούχους

Το όφελος προκύπτει από την αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Πρόσθετες αυξήσεις από €20 έως €150 τον μήνα φέρνει σε 400.000 συνταξιούχους – με κύρια σύνταξη άνω των €1.400 – η αναπροσαρμογή της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) η οποία θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στόχος της προωθούμενης ρύθμισης από το υπουργείο Εργασίας είναι να αλλάξει η φιλοσοφία της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και από οριζόντια να γίνει κλιμακωτή, χωρίς να καταργηθεί, καθώς αποτελεί σημαντικό πόρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των €1.400. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη €1.500, η κράτηση να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα €1.400, δηλαδή στα €100, ούτως ώστε ο δικαιούχος να χάνει λιγότερα χρήματα.

Τι εξετάζεται

Πιο αναλυτικά τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν τα εξής:

• Επιβολή της κράτησης όχι σε όλη τη σύνταξη, αλλά στο τμήμα εκείνο που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή.

Για παράδειγμα, με σύνταξη από €1.400 έως €1.700 η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχος με €1.600 έχει κράτηση €48. Με το σχέδιο του υπουργείου θα επιβάλλεται κράτηση στο τμήμα σύνταξης από τα €1.400 έως τα €1.600, δηλαδή στα €200 σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%, που σημαίνει ότι η ΕΑΣ από τα €48 τώρα θα πέσει στα €20.

• Επιβολή της κράτησης στο τμήμα της σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με ίδιο συντελεστή με τον ισχύοντα.

Δηλαδή ένας που έχει σύνταξη €2.600 να μη χάνει 9% επί του συνόλου της σύνταξης, αλλά να χάνει 9% επί του ποσού των €1.200.

• Επιβολή της κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%.

Για παράδειγμα, η 1η κλίμακα να διαμορφώνεται στο 1,5% από 3% που είναι σήμερα, η 2η κλίμακα στο 3% από 6% που είναι σήμερα, η 3η κλίμακα στο 3,5% από 7% κ.ο.κ.

Η ΕΑΣ

Τονίζεται ότι η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των €1.400.

Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των €12.000. Η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τομέα έχει ανασταλεί από το 2021. Αντίθετα, η ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε την 1/8/2010 παραμένει και καταβάλλεται κανονικά (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των €1.400 κλιμακωτά. Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από €300 και άνω. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που πλήρωσαν με την ΕΑΣ περισσότερα από την αύξηση που πήραν. Η ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας) ζητεί την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Εξάλλου, όπως παρατηρεί η ΑΓΣΣΕ, έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).

Κατά τη συνομοσπονδία πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα €20 δισ. όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.

ΠΗΓΗ: pagenews.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print