Αυτό που έγινε το 1999, από Υπουργό της τότε αλβανικής κυβέρνησης είναι αδιανόητο. Ο Σπάρτακ Πότσι, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Αλβανίας τότε ήρθε για επίσκεψη στην Ελλάδα οδικώς, με μια πολυτελέστατη Mercedes που ήταν κλεμμένη από την Ιταλία. Οι Έλληνες αστυνομικοί εντόπισαν την παρανομία στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας. Άφησαν όμως τον Πότσι να έρθει με την S – 350 στην Αθήνα και λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του, τον ενημέρωσαν για τα καθέκαστα. Αρχικά, οι Αλβανοί δεν δέχτηκαν ό,τι έχουν διαπράξει μια τόσο σοβαρή παρανομία. Τελικά, καθώς τα στοιχεία των Ελλήνων ήταν αδιάσειστα και οι Αλβανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας αεροπορικώς για τα Τίρανα… Να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 1999 Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας (κυβέρνηση Κώστα Σημίτη) ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης! Αυτό για μας δεν είναι καθόλου περίεργο. Περίεργο θα ήταν ο κύριος Χρυσοχοΐδης να μην ήταν, και τότε, Υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Όταν σε 25 χρόνια, ένας μόνο πολιτικός θεωρείται ικανός να αναλάβει ένα Υπουργείο και μάλιστα από δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), πέντε φορές, αποτελεί μεν τιμή για τον ίδιο, αλλά προκαλεί θλίψη και προβληματισμό για τους πολιτικούς αυτής της χώρας. Ευτυχώς που υπάρχει ο κύριος Χρυσοχοΐδης, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να τον έχουμε εφεύρει…
Ο Σπάρτακ Πότσι στην Κρυσταλλοπηγή με την κλεμμένη Mercedes
Ο Πότσι δέχθηκε και την ίδια ώρα οι Έλληνες αστυνομικοί και τελωνειακοί έκαναν έρευνα στη Mercedes του. Οι υποψίες τους βγήκαν αληθινές. Το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από την Ιταλία! Ενημέρωσαν άμεσα, μόνο τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον τότε Αρχηγό της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο Ιωάννη Γεωργακόπουλο. Η εντολή που έλαβαν ήταν να μην αναφέρουν τίποτα, μέχρι να έρθει ο Αλβανός επίσημος στην Αθήνα, να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τους Έλληνες και να υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας.
Μετά τον καφέ, ο Πότσι και η συνοδεία του, πάντα με την Mercedes ξεκίνησαν για την Αθήνα. Δεν γνώριζαν όμως ότι τους παρακολουθούσε ο Κωνσταντίνος Τζέκης με υπηρεσιακό αυτοκίνητο… Όταν ο Πότσι έφτασε στην Αθήνα, σημειωτέον ήταν η τρίτη φορά που επισκεπτόταν τη χώρα μας συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την επόμενη μέρα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Μάλιστα, πριν την επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού στην Αμυγδαλέζα εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 1999 και ώρα 10:30 ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Αλβανό ομόλογό του Σπάρτακ Πότσι, που βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, θα επισκεφθεί της εγκαταστάσεως της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, όπου θα γίνει επίδειξη από τις ΕΚΑΜ και αμέσως μετά θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου».
Πραγματικά έγινε η επίδειξη την ΕΚΑΜ, ακολούθησαν δηλώσεις των δύο Υπουργών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την απόφασή τους να πατάξουν την εγκληματικότητα (αυτή που προφανώς «εισάγεται» από την Αλβανία στην Ελλάδα). Αργότερα ακολούθησε η υπογραφή πρωτοκόλλων αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ανακοινώθηκε η ανέγερση κτιρίων στην Αλβανία για «τα παιδιά των φαναριών». Εκείνη την εποχή, οργανωμένες σπείρες έφερναν από την Αλβανία στην Ελλάδα μικρά παιδιά και τα έβαζαν στα φανάρια για να ζητιανεύουν. Φυσικά, οι εισπράξεις κατέληξαν στις τσέπες των επιτήδειων, καθώς πολλοί φιλεύσπλαχνοι Έλληνες έδιναν χρήματα στα μικρά παιδιά. Σήμερα το φαινόμενο έχει σχεδόν εκλείψει. Τα πόστα στα φανάρια έχουν καταληφθεί από αλλοδαπούς τζαμοκαθαριστές και παιδιά Ρομά, που αντί να βρίσκονται σε σχολεία, φτάνουν στο σημείο να προκαλούν ακόμα και ζημιές σε αυτοκίνητα για να μπορέσουν να πάρουν κάτι από αυτά.
Για την ιστορία «Τα Παιδιά των Φαναριών» έγιναν και τραγούδι που ερμήνευσε ο Νίκος Κουρκούλης (μουσική: Κυριάκος Παπαδόπουλος, στίχοι: Ηλίας Φιλίππου) το 1998…
Η ώρα της αποκάλυψης στον Αλβανό Υπουργό
Τελικά, ήρθε η στιγμή που ο Σπάρτακ Πότσι έπρεπε να ενημερωθεί για το κλεμμένο όχημά του. Το «λεπτό» και δύσκολο αυτό έργο ανέλαβε ο Κώστας Τζέκης. Αφού συνεννοήθηκε με τους Χρυσοχοΐδη – Γεωργακόπουλο ενημέρωσε τον Σπάρτακ Πότσι ότι τα υπηρεσιακό του αυτοκίνητο μετά από σχετικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένο! Έκπληκτος ο Πότσι και η συνοδεία του δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα σχετικό και εξέφρασαν την απορία και τις αντιρρήσεις τους.
Τόνισαν μάλιστα πώς είναι δυνατόν ένας Υπουργός Δημοσίας Τάξης να κυκλοφορεί με κλεμμένο αυτοκίνητο και να το αγνοεί: «Δεν είναι κλεμμένο, το έχουν ερευνήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, έλεγε επίμονα ένα από τα μέλη της συνοδείας του Πότσι. Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής των μελών της συνοδείας του Αλβανού Υπουργού, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του ενημέρωσε ότι το αυτοκίνητο είχε κατασχεθεί από συμμορία στην Αλβανία και δόθηκε στον Υπουργό ως «καθαρό» (δεν σκέφτηκε κάποιος στη γειτονική χώρα ότι η συμμορία θα είχε κλέψει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και το παραχώρησε στον Υπουργό εκθέτοντάς τον;). Ο Σπάρτακ Πότσι χρησιμοποιούσε τη Mercedes S-350 για οδικές μετακινήσεις στη χώρα του, αλλά και για ταξίδια στις γειτονικές χώρες.
Οι Έλληνες αξιωματικοί όμως είχαν αδιάψευστα στοιχεία τα οποία παρουσίασαν στους Αλβανούς σύμφωνα με τα οποία η Mercedes ήταν κλεμμένη. Έτσι, από τους αριθμούς του κινητήρα και του πλαισίου της υπερπολυτελούς Mercedes προέκυπτε ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από την Ιταλία πριν από τρία χρόνια και το αναζητούσαν μέσω Schengen σε όλη την Ευρώπη. Τελικά, οι Αλβανοί πείστηκαν ότι όντως το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο και η Mercedes κατασχέθηκε στην Αθήνα λίγο πριν το τέλος της επίσημης επίσκεψης του Αλβανού Υπουργού στη χώρα μας. Ο Σπαρτάκ Πότσι και οι συνοδοί του επέστρεψαν στη χώρα τους αεροπορικώς. Θα μπορούσαν βέβαια να είχαν επιστρέψει οδικώς στην Αλβανία μέσω Κακαβιάς με το ΚΤΕΛ, αλλά προφανώς θα ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό κάτι τέτοιο, μετά και το φιάσκο με την Mercedes.
Το κλεμμένο αυτοκίνητο παραδίδεται στον νόμιμο κάτοχό του
Η ελληνική πλευρά βέβαια είχε ακόμα μία εκκρεμότητα, την παράδοση της κλεμμένης Mercedes στον νόμιμο ιδιοκτήτη της. Το πολυτελές αυτοκίνητο ανήκε σ’ έναν Ιταλό. Ενημερώθηκε η ιταλική Αστυνομία που ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη της Mercedes. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε με γερανοφόρο όχημα στην Κρυσταλλοπηγή. Εκεί έφτασε και ο Ιταλός κάτοχος της Mercedes που παρέλαβε το αυτοκίνητό του. Ευχαρίστησε τους Έλληνες αστυνομικούς και τελωνειακούς στα σύνορα, τους είπε ότι είχε απελπιστεί, πίστευε ότι ποτέ δεν θα το έβρισκε και πως το είχε «ξεγράψει». Το όλο γεγονός έμεινε κρυφό για μία εβδομάδα όπως είχαν ζητήσει οι Αλβανοί. Το δημοσιοποίησε αμέσως μετά ο Πάνος Σόμπολος ,στις 27 Δεκεμβρίου 1999 ο οποίος το γνώριζε από την αρχή και βέβαια στα ΜΜΕ της εποχής (τότε το ίντερνετ ήταν στα σπάργανα και δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έγινε… χαμός. Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και στις ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η «Liberation», οι «Times» και άλλα κορυφαία έντυπα ανέδειξαν το θέμα, προκαλώντας αίσθηση στους αναγνώστες τους…
Τι είπε στον Πάνο Σόμπολο ο Κωνσταντίνος Τζέκης 15 χρόνια αργότερα
Ο Κωνσταντίνος Τζέκης, αστυνομικός διευθυντής Φλώρινας το 1999 έγινε στη συνέχεια διευθυντής της Τροχαίας Αττικής και ήταν αυτός που ουσιαστικά ανακάλυψε ότι το υπουργικό αλβανικό αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, απόστρατος Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας πλέον, ο κύριος Τζέκης μίλησε στον Πάνο Σόμπολο για το γεγονός αυτό. Αναφέρουμε περιληπτικά όσα είπε στον κορυφαίο αστυνομικό συντάκτη ο κύριος Τζέκης: «Παραξενευτήκαμε όταν είδαμε την απαστράπτουσα Mercedes του Αλβανού Υπουργού. Πραγματικά μας προκάλεσε έκπληξη αυτή η πολυτέλεια και είπαμε να το ελέγξουμε. Προς στιγμήν δυσκολευτήκαμε και προβληματιστήκαμε επειδή ήταν Υπουργός. Δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος που τη χρησιμοποιούσε. Προτείναμε στον Υπουργό να του προσφέρουμε έναν καφέ κι εκείνος δέχτηκε. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και προσήλθε στο γραφείο του διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Κρυσταλλοπηγής. Ταυτόχρονα ζητήθηκαν από τον οδηγό του τα χαρτιά του αυτοκινήτου «για έναν τυπικό έλεγχο» όπως του είπαμε. Κατά την πληκτρολόγηση του αυτοκινήτου στο σύστημα αναζήτησης κλεμμένων οχημάτων, διαπιστώσαμε ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από την Ιταλία! […] Μετά τη συνάντηση των υπουργών Δημοσίας Τάξης, ο Αλβανός Υπουργός μετέβη στο ξενοδοχείο […] όπου και κατέλυσε. Τότε ζήτησα να παρουσιαστώ ενώπιόν του και να μιλήσω μαζί του ιδιαιτέρως. Πραγματικά τον ενημέρωσα ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από την Ιταλία και ότι θα πρέπει να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του. Ο Αλβανός Υπουργός εξέφρασε τις αντιρρήσεις του αλλά τελικά συμφώνησε να παραδώσει αργότερα το αυτοκίνητο αφού αφαιρεθούν οι αλβανικές κρατικές πινακίδες και το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου! Επίσης, παρακάλεσε να μη δοθεί δημοσιότητα…».
Πηγή: ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ, «ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ όπως τα έζησα», Εκδόσεις Πατάκη, 2015