Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Γερμανία: Συστήνει ταμείο €200 δισ. για χρηματοδότηση συντάξεων

Δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδύσει η γερμανική κυβέρνηση στις αγορές κεφαλαίου και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να ενισχύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, σύμφωνα με προσχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συστήσει ταμείο για επενδύσεις σε μετοχές, με την εγγύηση δανείων που θα αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το οποίο θα είναι ύψους τουλάχιστον €200 δισ. έως τα μέσα του 2030.

Τα έσοδα από τις επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα σταθερό και να διασφαλιστεί ότι οι πληρωμές παραμένουν στο 48% του μέσου μισθού έως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας, ενώ την ίδια στιγμή θα αποφευχθούν απότομες αυξήσεις στις συνεισφορές κοινωνικής ασφάλειας.

Το σχέδιο έχει εκπονηθεί για να αμβλύνει την πίεση σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που αναμένεται να υποστεί τεράστια πίεση τα επόμενα χρόνια καθώς η γενιά «baby-boomers» που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 συνταξιοδοτείται. Ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να επιδοτεί το θεσμοθετημένο συνταξιοδοτικό ταμείο της Γερμανίας με ποσό €110 δισ. ετησίως – σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού.

«Το σύστημα πρέπει να παραμείνει δίκαιο για τις μελλοντικές γενιές, για εκείνους που επωφελούνται ως συνταξιούχοι και για τους άλλους που χρηματοδοτούν το σύστημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ως πρώτο βήμα, η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει €12 δισ. από έκδοση χρέους φέτος και θα τα μεταφέρει στο νέο ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζεται ένα ανεξάρτητο δημόσιο ίδρυμα. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 3% ετησίως και θα αυξηθεί από τα έσοδα από την πώληση κρατικών συμμετοχών.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το μέγεθος του ταμείου θα φτάσει τα 200 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και οι αποδόσεις των επενδύσεων θα επιτρέψουν τη διανομή €10 δισ. ετησίως στο συνταξιοδοτικό ταμείο από το 2036. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι η ελπίδα είναι ότι η Γερμανία μπορεί τελικά να ακολουθήσει την κατεύθυνση της Σουηδίας και της Νορβηγίας όπου τα άτομα μπορούν να επενδύσουν σε κεφαλαιαγορές στο πλαίσιο του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Λίντνερ είπε ότι η μεταρρύθμιση ήταν «πολύ καθυστερημένη». «Θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες των κεφαλαιαγορών για το συνταξιοδοτικό σύστημα εδώ και πολύ καιρό», είπε. «Δεν είναι ακόμη η μοναδική λύση για την πρόκληση της χρηματοδότησης των συντάξεων μακροπρόθεσμα, αλλά έχει γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα».

Ορισμένοι επικριτές είπαν ότι η μεταρρύθμιση θα εισαγάγει ένα στοιχείο «καπιταλισμού του καζίνο» στη συνταξιοδοτική διάταξη της Γερμανίας. Η Κρίστιαν Μπένερ, επικεφαλής του IG Metall, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, είπε ότι ήταν ένα «βήμα στο άγνωστο». «Δεν καθιστά ασφαλέστερη την παροχή γήρατος στη Γερμανία», είπε. «Είναι ένα στοίχημα που χρηματοδοτείται από χρέη σε κάποιο ασαφές εισόδημα στο μέλλον και επιπλέον μετακινεί τις συντάξεις πιο κοντά στους κινδύνους των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Ο Hubertus Heil, υπουργός Εργασίας, απέρριψε την κριτική. «Πρόκειται για χρήματα που επενδύονται καλά, μακροπρόθεσμα», είπε. Οι ατομικές συνταξιοδοτικές εισφορές δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά μετοχών, αλλά χρήματα από το κράτος». Ωστόσο, η μεταρρύθμιση δεν θα εμποδίσει την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το νέο ταμείο, αυτές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια στο 22,3% των ακαθάριστων αποδοχών, από 18,6% που είναι σήμερα. Το νομοσχέδιο λέει ότι χωρίς το νέο επενδυτικό ταμείο, οι εισφορές θα είχαν αυξηθεί στο 22,7% μέχρι το 2045.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print