Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Κάτω τα χέρια από το ΝΝΑ και στρατιωτικά νοσοκομεία

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), με αφορμή την είδηση της μη συμμετοχής του Διευθυντή Υγειονομικού του ΓΕΝ σε σύσκεψη που φέρεται να αφορούσε την ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, δηλώνει ότι επικροτεί αυτή την ενέργεια, συγχαίροντας το Διευθυντή για την αξιέπαινη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρωτοβουλία του.
Παράλληλα, οι συνδικαλιστές του ΠΝ εκφράζουν δημόσια τη στήριξή τους προς το πρόσωπο τόσο του ιδίου, όσο και της Ηγεσίας του ΠΝ, την οποίαν δηλώνει ότι θα στηρίξει εμπράκτως στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του προσωπικού του ΠΝ (και όχι μόνο). Απευθύνοντας για μια ακόμα φορά σε έντονο ύφος έκκληση να πρυτανεύσει η λογική, ζητάει η ενέργεια αυτή του ΓΕΝ/ΔΥΓ να αποτελέσει παράδειγμα για το σύνολο των Γενικών Επιτελείων, ώστε να προστατευθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Τέλος, η Ένωση υπενθυμίζει το ιστορικό ίδρυσης του ΝΝΑ, επαναφέροντας μια ιστορική ομιλία του Ναυάρχου Ι. Τούμπα ΠΝ, η οποία επισυνάπτεται.
Το έγγραφο της ΕΣΠΕΕΝΠΑ:
ΘΕΜΑ: Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών)
1. Προσφάτως πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση από έγκριτο ιστότοπο του αμυντικού ρεπορτάζ, ότι την 27/3/24 έλαβε χώρα «μυστική σύσκεψη», όπως τη χαρακτηρίζει, το αντικείμενο της οποίας φέρεται να αποτελούσε η ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, από τη σύσκεψη απουσίαζε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΝ, ενέργεια που παρουσιάστηκε ως ένδειξη διαφωνίας προς τις κυοφορούμενες ενέργειες που έχει σχολιάσει με πλήθος στοιχείων η ΠΟΕΣ.
2. Κατ’ αρχάς, εφόσον η απουσία ήταν όντως συνειδητή για το λόγο που παρουσιάστηκε από το άρθρο, δηλώνουμε δημόσια ότι επικροτούμε αυτή την ενέργεια και συγχαίρουμε το Διευθυντή της ΓΕΝ/ΔΥΓ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του, για την οποίαν θα τον στηρίξουμε εμπράκτως, όπως, εξυπακούεται ότι, θα στηρίξουμε συνολικά την Ηγεσία του ΠΝ στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του προσωπικού. Οι λόγοι για τη θέση μας αυτή, εκτιμούμε ότι θα τεκμηριωθούν ακολούθως.
3. Με το (στ) σχετικό έγγραφό μας υπενθυμίσαμε (και θα επαναλάβουμε, διότι επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως) ότι το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών χτίστηκε με δαπάνες:
α. Των στελεχών του ΠΝ (ε.ε. και ε.α.) και του ΛΣ-Ελ.Ακτ. Πέραν τούτου, έχουν ενισχυθεί από πολλές ιδιωτικές δωρεές και ευεργεσίες. Το δάνειο του ΜΤΝ που είχε ληφθεί το 1948, συνέχισε να αποπληρώνεται από τα στελέχη μέσω “εσωτερικής κράτησης του ΠΝ” (ΝΙΝ) ακόμα και μετά την εξόφλησή του, ενώ η κράτηση θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 38 του ν.5018/2023.
β. Του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
γ. Του Ταμείου Εθνικού Στόλου.
4. Προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες, αλλά και για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, μιας και τα στερνά τιμούν τα πρώτα όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, σήμερα θα υπενθυμίσουμε ότι το οικόπεδο του ΝΝΑ εκχωρήθηκε με τον (α) σχετικό αναγκαστικό νόμο και συγκεκριμένα με τη (β) σχετική τροποποίηση του 1947 ως δωρεά (όπως ρητά αναφέρεται), κατόπιν προσωπικών ενεργειών του Ναυάρχου Ι. Τούμπα ΠΝ.
5. Προς επίρρωσιν τούτου, στο παρόν έγγραφο επισυνάπτουμε ομιλία του Ναυάρχου από το 1987, όπως αυτή αναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό του ΠΝ, «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ», και συγκεκριμένα στο τεύχος 468 (1991). Στην ομιλία αυτή αποκαλύπτεται το πλήρες σκεπτικό, οι ανάγκες, τα γεγονότα και οι ενέργειες που έγιναν μέχρι την ίδρυση του Νοσοκομείου, όπου η Πολιτεία ήταν κατά βάσιν απούσα. Επίσης, μνημονεύονται και οι προσπάθειες να ματαιωθεί η ίδρυση του ΝΝΑ, που ήδη από τότε είχαν εμφανιστεί. Όσον αφορά δε, τη δωρεά του οικοπέδου, είμαστε βέβαιοι ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αξία του έχει επιστραφεί στο πολλαπλάσιο με το πέρασμα των δεκαετιών.
6. Η Ηγεσία του ΠΝ φέρει μια βαρύτατη, ιστορική κληρονομιά στις πλάτες της, ακολουθούμενη από κόπους στελεχών του και είμαστε ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε ότι δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα των εξελίξεων. Προκειμένου, λοιπόν, να καταδειχθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, και όχι μόνο το ΝΝΑ βεβαίως, οφείλουν να παραμείνουν υπό την ανεξάρτητη Διοίκηση και την πλήρη ιδιοκτησία των ΕΔ, η Ένωσή μας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στο δρόμο που χάραξε η ΠΟΕΣ και σε κάθε περίπτωση δίπλα στην Ηγεσία. Εξυπακούεται ότι κάθε άλλο σενάριο οφείλει να εγκαταλειφθεί άμεσα, μαζί με οιοδήποτε τέχνασμα αλλαγής καθεστώτος (του τύπου ενιαίας Διοίκησης, ενοποίησης, δημιουργίας κοινού Σώματος, ενσωμάτωσης κλπ.).
7. Θα επαναλάβουμε, ευελπιστώντας ότι θα είναι η τελευταία φορά, ότι το προσωπικό του ΠΝ έχει αποδείξει διά των παραιτήσεων ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία, κανενός είδους, περαιτέρω υποβάθμιση, αφαίρεση Δικαιωμάτων και προσβολή. Το ΝΝΑ είναι περιουσία του ΠΝ και κατ’ επέκταση των στελεχών του, τα οποία (μαζί με τα στελέχη του ΛΣ-Ελ.Ακτ. και τους αποστράτους) καταβάλουν επιπρόσθετη κράτηση για να διασφαλίζουν ειδική σχέση περίθαλψης. Η Υγεία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο μείζον ανθρώπινο Δικαίωμα και οφείλει να παραμείνει δημόσια και σε αυτή την κατεύθυνση να στηριχθεί εμπράκτως. Ειδικώς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αυτά αποτελούν περιουσία των ΕΔ και όχι “φιλέτο” προς εκμετάλλευση.
8. Αντί επιλόγου και για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα παραθέσουμε τα λόγια του Ναυάρχου Ι. Τούμπα ΠΝ: «Αυτοί οι οποίοι κατέβαλαν τας προσπάθείας που σας αφηγήθην προηγουμένως, όλοι των παραβλέπουν αυτούς τους κόπους, τα πικρίας, τας απογοητεύσεις και τα μικρότητας που αντιμετώπισαν, τα λησμονούν όλα αυτά καθώς και ότι επεκρίθησαν συχνά ως στείροι οραματισταί, ως ευφάνταστοι, ακόμη και ως υπερφίαροι, τα λησμονούν και τους αρκεί να βλέπουν σήμερον εις πόσον υψηλής στάθμης επιστημονικόν κέντρον έχουν εξυψώσει το Ναυτικόν Νοσοκομείον Αθηνών, οι ιατροί του Πολεμικού Ναυτικού».
Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής
(Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.)

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print