Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Δείτε εάν θα μειωθούν οι τιμές της εφορίας στην περιοχή σας – Η απόφαση με τις επίμαχες ζώνες που δικαιώθηκαν οι ενστάσεις – Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τον κατάλογο τις περιοχές της χώρας όπου μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες, λόγω των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους δήμους, παρουσιάζει το protothema.gr.

To υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) δικαίωσε, τελικά, 12 από τις 169 εντάσεις δήμων που υποβλήθηκαν για άδικες και υπερβολικές αυξήσεις σε συγκεκριμένες τιμές ζώνης, όπως αυτές ανακοινώθηκαν το 2017.

Συγκεκριμένα, έγιναν αποδεκτές οι ενστάσεις από τους Δήμους Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Αστυπάλαιας. Οι οικισμοί και οι ζώνες που αλλάζουν οι τιμές της εφορίας αναγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί.

pinakas-1

Η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ καλεί, τώρα, τους ιδιώτες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να εισηγηθούν νέες αντικειμενικές αξίες που, σημειωτέων, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και προφανώς δεν αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Με την έναρξη ισχύς τους όμως θα επηρεάσουν 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων. Συγκεκριμένα επηρεάζονται:

1. Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

Πηγή

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print