Λιμάνι Πειραιά: Προχωρά το έργο της βυθοκόρησης

Ανάκληση της προσωρινής διαταγής διακοπής από το ΣτΕ για λόγους ασφαλούς ναυσιπλοΐας

Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των εργασιών βυθοκόρησης στο λιμάνι του Πειραιά, για λόγους ασφαλούς ναυσιπλοΐας, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προχωρώντας παράλληλα σε ανάκληση της προσωρινής διαταγής περί αναστολής των σχετικών εργασιών.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε κάνει αρχικά δεκτές τις αιτήσεις αναστολής του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πολιτών να διακοπούν οι εργασίες βυθοκόρησης για περιβαλλοντικούς λόγους, ύστερα από σχετική μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.

Ωστόσο, το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ προχώρησε σε ανάκληση της προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί από τις 17/5, ενώ η δικαστική προσφυγή των φορέων αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη (23/5).

Το έγγραφο του ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους περί διάθεσης – απόρριψης του υλικού βυθοκόρησης, ενώ σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που απεστάλη στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι για τη συνέχιση των εργασιών, αναγόμενοι στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΝ, οι εργασίες βυθοκόρησης στο λιμάνι θα πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος προσάραξης πλοίων στον πυθμένα του λιμένα, λόγω του μειωμένου λειτουργικού βάθους, καθώς και πρόκλησης ρήγματος στα ύφαλα των πλοίων.

Η εκτέλεση των εργασιών αναμένεται να διαρκέσει το μέγιστο 555 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών κατά τα οριζόμενα της σύμβασης. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου και οι χώροι που θα διατίθενται στον ανάδοχο για την εκτέλεση των εργασιών θα συνδέονται άμεσα και θα εξαρτώνται από τον προγραμματισμό της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΟΛΠ Α.Ε., όπως επίσης και με τα εκτελούμενα έργα των οποίων οι εργασίες δύναται να συνδυαστούν με το εν λόγω έργο και με βάση τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους.

Στο πλαίσιο του άρθρου 7

Η αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά περιέχει εργασίες εκσκαφής κατά μήκος των κρηπιδότοιχων σε πλάτος και βάθος σύμφωνα με σχετική μελέτη του έργου, αλλά και τη διάθεση – απόρριψη του υλικού βυθοκόρησης σύμφωνα με τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις του λιμένα βάσει του άρθρου 7 της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Ελληνικού Δημοσίου.

Το λιμάνι του Πειραιά κατέχει εξέχουσα θέση ως το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο όσον αφορά στην επιβατική κίνηση, με συνολικό όγκο διακίνησης 18 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Ο ΟΛΠ είναι μέλος της κύριας περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας του ευρωπαϊκού λιμενικού τομέα EcoPorts, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των λιμένων, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ξεκίνησε από μια σειρά προληπτικών μέτρων από λιμάνια το 1997 και από το 2011 έχει ενσωματωθεί πλήρως στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO).

Πρόσφατα, ο ΟΛΠ ολοκλήρωσε την επέκταση του car terminal στο λιμάνι της Δραπετσώνας προς τη βόρεια πλευρά, αυξάνοντας τη συνολική έκταση σε 110.000 τ.μ. και δημιουργώντας συνολικά έναν επιπλέον χώρο αποθήκευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 5.100 οχημάτων.

Η εταιρεία υποχρεούται εντός της πρώτης επενδυτικής περιόδου να πραγματοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις, με συνολικό κόστος αναφοράς 293,8 εκατ. ευρώ.

 

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print