Ανακοινώνεται με τον νέο προϋπολογισμό, θα χορηγηθεί από το 2026
Μόνιμο επίδομα για τους ενστόλους μέσα από την επίσημη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας τους κλειδώνει η κυβέρνηση σε όλα τα σώματα ασφαλείας – αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, στρατιωτικούς – με ισχύ από το 2026. Οχι μόνο έχουν γίνει στο παρασκήνιο κυβερνητικές συσκέψεις προετοιμασίας και συναντήσεις με τις συναρμόδιες ομοσπονδίες αποκλειστικά για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά επιπλέον το μέτρο ζυγίζεται δημοσιονομικά και είναι ορατή πλέον η προοπτική για ανακοινώσεις-έκπληξη σε δύο μήνες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και συνολικά επτά ομοσπονδίες υπαλλήλων και αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας (δύο από ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα και μία των στρατιωτικών) είναι ανοιχτός τις τελευταίες εβδομάδες, εν αναμονή προσδιορισμού του νέου ραντεβού για τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού. Η επόμενη συνάντηση δρομολογείται το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς συνδικαλιστές διαπιστώνουν την κυβερνητική πρόθεση για άμεσες εξελίξεις. «Στην πρώτη συνάντησή μας το κλίμα ήταν μάλλον αρνητικό, στη δεύτερη καταγράψαμε τη βούληση για επίλυση αυτή της σημαντικής, χρόνιας εκκρεμότητας» λένε πηγές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ενστόλων, αναφερόμενες στις συζητήσεις τους με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιώργο Μυλωνάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο τελευταίος άλλωστε, εκτιμώντας ότι θα υπάρχουν «καλά νέα», αποκάλυψε (Παραπολιτικά 90,1) ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν «στο άμεσο μέλλον» από τον Πρωθυπουργό και ότι ήδη «υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο τραπέζι, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα κυρίαρχα αιτήματα των ενστόλων».
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο σχεδιασμός, όπως αναμένεται να τον ξεδιπλώσει ο Μητσοτάκης, περιλαμβάνει δύο «ναι» και δύο «όχι». Από τη μία θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να κατοχυρώσει με οριζόντια ρύθμιση την επικινδυνότητα της εργασίας προσδοκώντας να καλύψει ένα σημαντικό ηθικό κομμάτι για τους ενστόλους, από την άλλη ούτε είναι στο τραπέζι ούτε ήταν ποτέ οι αλλαγές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Επίσης από τη μία προεξοφλείται ότι αυτή η θεσμοθέτηση θα μεταφραστεί σε οικονομικό όφελος το οποίο οι ένστολοι θέλουν να είναι αυτοτελές, από την άλλη η κυβέρνηση επικαλείται την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, γι’ αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι το οριζόντιο επίδομα θα είναι αντίστοιχο του ποσού των 200 ευρώ με το οποίο ενισχύονται σήμερα οι α’ κατηγορίας δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το νέο επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2026 και θα αφορά το λιγότερο 80.000 «μάχιμους», με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αφήσει εκτός τις εξαιρέσεις (υπηρεσιών).
Ισχυροί δεσμοί
Σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφές ότι το Μαξίμου θέλει να κρατήσει ισχυρούς τους δεσμούς του με ένα ακροατήριο που θεωρείται παραδοσιακά προνομιακό για τη ΝΔ. Εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις προς τα σώματα ασφαλείας για στήριξη, τόσο οικονομικά (του εισοδήματός τους) όσο και σε μέσα (των εξοπλισμών τους). Τον περασμένο μήνα ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση 20% της αποζημίωσης για τη νυχτερινή εργασία από την 1η Ιανουαρίου του 2025, κάτι όμως που προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως των αστυνομικών, τις οποίες διαδέχθηκαν οι συζητήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς για το νούμερο ένα αίτημα των σωμάτων ασφαλείας: την αναγνώριση ότι η δουλειά τους είναι επικίνδυνη. Εξ αρχής από την κυβέρνηση αντιδρούσαν στις διαμαρτυρίες των ενστόλων με το επιχείρημα ότι η αύξηση 20% στις αποζημιώσεις νυχτερινής υπηρεσίας δεν είναι η μόνη που θα δουν το 2025, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα πάρουν την αύξηση που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλόγως με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ υπογράφηκε προ ημερών η απόφαση για νέα ενίσχυση έως 150 ευρώ για αστυνομικούς του Α’ και Β’ τμήματος Αμεσης Επέμβασης της διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης.