Οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ.
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η διοίκηση της ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
Τα πλοία όλων των κατηγοριών πανελλαδικά θα μείνουν δεμένα από ώρα 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας ημέρας, με κεντρικό αίτημα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την ΠΝΟ, οι Έλληνες ναυτεργάτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, είναι από τους πρώτους που έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις όλων αυτών, «γιατί είναι οι μόνοι που στην καλύτερη περίπτωση εργάζονται 5 με 6 μήνες τον χρόνο για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους όλο τον χρόνο».
Ταυτόχρονα, οι ναυτεργάτες, όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, έχουν πολύ σοβαρά κλαδικά προβλήματα, τα οποία και είχαν αναδειχθεί στον 4ημερο απεργιακό αγώνα από 22-25/10/2024, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα Ε/Γ-Ο/Γ ακτοπλοϊκά πλοία αλλά και στα Μ/Γ-Τ/Ρ και Ε/Γ διεθνών πλόων.
Η ΠΝΟ επισημαίνει πως βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα μία σειρά πολύ σοβαρών θεσμικών ζητημάτων, όπως η ανανέωση των ΣΣΕ στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων, οι μειώσεις των συνθέσεων από 1η Νοεμβρίου που επιβάλλει ο Ν. 4150/2013, η αύξηση των προστίμων για την παραβίαση της ναυτεργατικής νομοθεσίας και ειδικώς για την παραβίαση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης, η αύξηση του πενιχρού επιδόματος ανεργίας, όπως και η βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων για να δικαιούται κάποιος το επίδομα.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει πως προβάλλει και υπογραμμίζει συνεχώς την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την καθιέρωση αυξημένων οργανικών συνθέσεων και ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος. Και μέσα από τις νέες αυτές διαδικασίες, να αναβαθμιστεί και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων ναυτεργατών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
ΠΗΓΗ