Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών
Λιμενικού Σώματος

Search
Close this search box.

Κώστας Κατσαφάδος: Τα έξι κομβικά σημεία της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής

Άρθρο του κ. Κώστα Κατσαφάδου*

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από την ημέρα που ο Τούρκος πρόεδρος κουνούσε υποκριτικά, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τις fake φωτογραφίες του, για να κατηγορήσει την Ελλάδα στο προσφυγικό.  Επιχείρησε να κάνει μαθήματα ανθρωπισμού, ισχυριζόμενος ότι οι μουσουλμάνοι βάζουν πάνω από όλα τις ανθρώπινες ζωές.


Όπως όλα τα ψέματα του κ. Ερντογάν, και αυτό είχε κοντά ποδάρια.  Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ημέρες για να αποδειχτεί με πραγματικά περιστατικά ποιος σώζει ζωές στο Αιγαίο και ποιος στέλνει στον θάνατο δυστυχισμένους ανθρώπους για να τους εκμεταλλευτεί πολιτικά. Όσα διαπράχθηκαν στα νερά της Λέσβου και των Κυθήρων και στοίχισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, γυναικών και ενός ανήλικου παιδιού, έχουν ένοχο.  Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Με εντολές του και με την ανοχή-συνενοχή του εκατοντάδες διακινητές θησαυρίζουν, παίζοντας με τις ζωές παιδιών, γυναικών και ανδρών, τους οποίους τους βάζουν σε βάρκες και πλοία θανάτου και τους στέλνουν σε ταξίδια στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς γυρισμό.  Αυτή είναι η επιλογή που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος από την ώρα που ξέσπασε το προσφυγικό: να εργαλειοποιεί τους δυστυχισμένους για να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.


Για να κάνει πράξη τις τουρκικές απειλές, ότι θα… πνίξει την Ευρώπη με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εάν δεν υποκύψουν στα παράλογα οράματά του και στα σχέδια αναθεωρητισμού του.  Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει λαμβάνοντας δισεκατομμύρια από την ΕΕ και κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί –έχουμε ομολογίες ανθρώπων που έχουν σωθεί από την Ελλάδα– την πολύ επικίνδυνη μετακίνηση από τα παράλιά της.  Το γεγονός αυτό οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες και πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διαφυλάττουν τα σύνορά μας και σώζουν ανθρώπους.


Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την Άγκυρα πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ζωές.  Είναι αυτονόητο ότι δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια.  Αυτό που έγινε από τους διακινητές ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια, σε τέτοιες καιρικές συνθήκες να ταξιδεύουν σκάφη χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.  Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε αυτά τα πράγματα, είναι τεράστια ευθύνη των τουρκικών αρχών για την τραγωδία.


Την ίδια ώρα που ο κ. Ερντογάν στέλνει με 8 και 9 μποφόρ ανθρώπους να θαλασσοπνιγούν, το Ελληνικό Λιμενικό δίνει κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες μάχες με τα κύματα με στόχο να σώσει τις ανθρώπινες ζωές.  Αυτό κάνει μήνες τώρα, παρά τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς επαγγελματιών ακτιβιστών, τους οποίους υποθάλπουν δυστυχώς αρκετά στελέχη από το κόμμα της αντιπολίτευσης υιοθετώντας άκριτα ισχυρισμούς τους.  Τα στελέχη Λιμενικού-Ακτοφυλακής έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπους που… στέλνονται από απέναντι, με τις βάρκες και τα σαπιοκάραβα-φέρετρα.


Πιστεύω ότι η πολιτική μας κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων.  Για μας είναι κομβικά τα έξι σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής μας για την οποία έχουμε δεσμευτεί:


  • Φύλαξη των συνόρων.
  • Άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.
  • Απέλαση όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.
  • Κλειστές και ελεγχόμενες δομές.
  • Διαφάνεια και έλεγχος στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
  • Δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα.


Την ώρα που η Τουρκία αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές, δέσμευση και πράξη μας είναι να σώζουμε ζωές.  Αυτή είναι και η διαφορά μας με το καθεστώς Ερντογάν.  Και θέλω με την ευκαιρία αυτής μου της παρέμβασης, να ευχαριστήσω τα ηρωικά στελέχη του Λιμενικού-Ακτοφυλακής που δίνουν και τον εαυτό τους στις προσπάθειες διάσωσης.

 
* Ο Κώστας Κατσαφάδος είναι Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Α΄ Πειραιώς & Νήσων ΝΔ.

ΠΗΓΗ: tomanifesto.gr

ΚΑΙΡΟΣ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Follow Us

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print