Η χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας περιείχε σημαντικές αποφάσεις και για τα τρία Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο τις εντυπώσεις κλέβει η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού να προχωρήσει στην μερική αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, αφήνοντας σημαντικά συστήματα εκτός λίστας και με την ευθύνη να την παίρνει εξ ολοκλήρου το Πολεμικό Ναυτικό.
Καθ’ επιβεβαίωση των ρεπορτάζ των τελευταίων εβδομάδων του enikos.gr, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) επικύρωσε τις εισηγήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που είχαν λάβει την έγκριση και της Επιτροπής Αμυντικών της Βουλής.
Πρόκειται για τρία κύρια προγράμματα και άλλα 3 μικρότερα. Σε ό, τι αφορά τα κύρια, ξεχωρίζει η απόφαση για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ με καθυστέρηση μόλις 16 χρόνων, η υποστήριξη (Follow on Support) των ελικοπτέρων ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού και η αποστολή στην Πορτογαλία για συντήρηση ενός C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα ΝΗ90
Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παραλαβής των 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 για την Αεροπορία Στρατού.
Όπως λεπτομερώς είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα στο enikos.gr, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Μεγάρων το 20ο και τελευταίο ελικόπτερο της παρτίδας που είχε παραγγελθεί από την εποχή του Γιάννου Παπαντωνίου το μακρινό 2003.
Το ΚΥΣΕΑ χθες επικύρωσε την απόφαση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την εν συνεχή υποστήριξη (Follow On Support – FOS) των ελικοπτέρων για 5 χρόνια. Ωστόσο, η σύμβαση δεν περιλαμβάνει την υποστήριξη και για τα πρώτα 9 ελικόπτερα που παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κι αυτό γιατί εκείνα κανιβαλίστηκαν ώστε να μπορούν να βρίσκονται κατά μέσο όρο 2 ελικόπτερα σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, επί 2 δεκαετίες που δεν υπέγραφε η Ελλάδα FOS.
Ουσιαστικά, με τα 50 εκατ. διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των 11 τελευταία παραληφθέντων ελικοπτέρων.
Στο enikos είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη ο Πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας ΝΗΙ, Axel Aloccio για το πρόγραμμα των NH90, επισημαίνοντας ότι η FOS ύψους 50 εκατ. θα διασφαλίζει ότι για τα επόμενα 5 χρόνια τα 11 από τα συνολικά 20 ελικόπτερα ΝΗ-90 θα πετούν απρόσκοπτα, φτάνοντας διαθεσιμότητες 7 ελικοπτέρων.
«Έχουμε σκοπό μαζί με τον Στρατό να δημιουργήσουμε τις υποδομές για την υποστήριξή τους» μας επισημαίνει προσθέτoντας «θέλουμε η Ελλάδα, ο Ελληνικός Στρατός να είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος για μακρά περίοδο».
Σε περίπτωση που θελήσει ο Στρατός να επαναφέρει στη ζωή και τα πρώτα 9 ελικόπτερα του τύπου θα πρέπει να υπογραφεί ξεχωριστό συμβόλαιο, από το οποίο ίσως επανέλθουν τα 5 ελικόπτερα κι όπως μας λέει ο A. Aloccio, εν προκειμένου «δεν γίνεται συζήτηση για συντήρηση ελικοπτέρων αλλά για ανοικοδόμηση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάστασή τους εξονυχιστικώς».
Οι ΜΕΚΟ
Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε και το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ, μετά από 16 χρόνια συζητήσεων, αναβολών και ανασχεδιασμών.
Μία αναβάθμιση η οποία σπάει σε τρία κομμάτια με το Πολεμικό Ναυτικό να προχωρά σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όλες τις εργασίες που θα γίνουν.
Συνολικά η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών, ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ, ΣΑΛΑΜΙΣ, προϋπολογίζεται στα 290 εκατ. ευρώ, ήτοι 72,5 εκατ. ευρώ ανά πλοίο. Η δε αποπληρωμή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε βάθος πενταετίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Πολεμικού Ναυτικού η αναβάθμιση θα εξασφαλίσει τον επιχειρησιακό βίο των πλοίων για επιπλέον 15 χρόνια.
Κύριο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει την προμήθεια νέου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης, (Combat Management System – CMS), που έχει αποφασιστεί να γίνει απευθείας από ολλανδική εταιρείας. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν 8 Συστήματα Διαχείρισης Βολής / δύο ανά φρεγάτα καθώς και νέο σύστημα Μεταφοράς και Διαχείρισης Δεδομένων – Data.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η ηγεσία του ΠΝ αποφάσισε να γίνει εκτός από χρήστης, προμηθευτής και εργολάβος των συστημάτων του. Δηλαδή, όπως περιγράφεται στο σχέδιο, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραγγείλει τα συστήματα που θέλει και θα αναλάβει μόνο του να τα τοποθετήσει, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των εργασιών αλλά και την εν συνεχή υποστήριξη. Μία απόφαση που αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία, αφού συνήθως στο ναύσταθμο – όπως και σε όλα τα ναυτικά παγκοσμίως – τα στελέχη του ΠΝ πραγματοποιούν τις περιοδικές εργασίες συντήρησης και όχι αναβαθμίσεις, ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες εγγυήσεις και φυσικά για την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων αλλά – κυρίως – λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών. Εξ ου και η διαφορά μεταξύ ναυστάθμου και ναυπηγείου.
Διαβάζοντας κάποιος λεπτομερώς το πρόγραμμα, αντιλαμβάνεται ότι εκτός από το «σπάσιμο» σε τρία κομμάτια, γίνεται εισαγωγή συγκεκριμένων εργολάβων για συγκεκριμένες εργασίες, με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται η υπογραφή τριών διαφορετικών συμβάσεων. Ή μία με τους Ολλανδούς που περιλαμβάνει την παράδοση στον ντόκο του Tacticos , την δεύτερη με μη πιστοποιημένη εταιρεία για τον σχεδιασμό κι επίβλεψη του έργου και η τρίτη με την χρήση εγκαταστάσεων ναυπηγείου για την εκτέλεση του έργου. Όμως κανείς δεν είναι ΟΕM (Original equipment manufacturer) άρα το ερώτημα που προκύπτει είναι πως γίνεται απευθείας ανάθεση; OEM του πλοίου είναι η κοινοπραξία που το ναυπήγησε, η οποία όμως είναι εκτός σύμβασης!
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν έχει γίνει λεπτομερής περιγραφή για το κόστος προμήθειας του κάθε συστήματος και τι περιλαμβάνει καθώς και η τυχόν εμπλοκή τρίτων. Αυτά συνεπάγονται αυξημένες πιθανότητες το πρόγραμμα να παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις ενώ τυχόν απρόβλεπτα προβλήματα που ανακύψουν το ΠΝ θα χρειαστεί να πληρώσει εξτρά από την τσέπη του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι είναι η δεύτερη φορά που περνάει από το ΚΥΣΕΑ η έγκριση αναβάθμισης. Η πρώτη είχε γίνει το 2023, με πιέσεις του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Μάλιστα, παρά τις εισηγήσεις από ορισμένους κύκλους του ΠΝ για αναβάθμιση 2 πλοίων, παροπλισμό του ενός και κανιβαλισμού άλλου ενός, είχε εγκριθεί η αναβάθμιση και των 4 καραβιών με προϋπολογισμό 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του τελικού που εγκρίθηκε χθες, κατόπιν νεότερης εισήγησης.
Το C-130
Σε ό, τι αφορά την Πολεμική Αεροπορία, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την έγκριση αποστολής ενός μεταγωγικού C-130 στην Πορτογαλία μέσω NSPA – NATO Support and Procurement Agency (Οργανισμό Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ), για βαριά συντήρηση.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πορτογαλία είναι διότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας OGMA έχουν φιλοξενηθεί για την συντήρησή τους άλλα 2 C-130, από τα οποία η ΠΑ έμεινε ευχαριστημένη.
Επιπλέον, η ΕΑΒ στην παρούσα φάση έχει αναλάβει την συντήρηση κι επαναφορά σε πτήσιμη κατάσταση ακόμη ενός μεταγωγικού ενώ οι τεχνικοί που χρησιμοποιούνται παλαιότερα στις αναβαθμίσεις των C-130 έχουν απορροφηθεί στο πρόγραμμα των P-3 Orion αλλά και της συντήρησης των πυροσβεστικών αεροπλάνων.
Σε ότι αφορά την τιμή, αυτή θα κυμαίνεται περίπου στα 9 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ enikos.gr