Μετοχικά Ταμεία: Μήπως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος;;;

Μεγάλο θέμα αποτελεί  η συζήτηση για τους κινδύνους και την  βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων και των οικείων Ειδικών Κλάδων τους.

Μια συζήτηση, που αφορμή της είχε τις  προθέσεις του ΥΠΟΙΚ και ΥΕΘΑ , που μάλιστα τις διατύπωσαν στην Βουλή με τον πιο επίσημο τρόπο σε απαντήσεις κατά την διαδικασία  του κοινοβουλευτικού ελέγχου- με πρόσχημα τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, να μειώσει με νομοθετική ρύθμιση τις εισφορές του κράτους  στα Μετοχικά Ταμεία επί των  προμηθειών  από 4% και 2% που είναι σήμερα στο ελάχιστο. Όπως είναι γνωστό σχεδιάζεται από το ΥΠΟΙΚ, για το ύψος  της  εισφοράς στα Μετοχικά Ταμεία πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ο  μέσος ετήσιος όρος δαπανών για προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της τελευταίας πενταετίας (που σχεδόν είναι μηδενικές) προσαυξημένου κατά 50% (0 χ 50%=0).

Στο σύνολό τους όλες  οι Ενώσεις των εν ενεργεία και εν αποστρατεία ενστόλων με ανακοινώσεις και διαβήματά τους εξέφρασαν στην σφοδρή αντίθεσή τους σε αυτήν την σχεδιαζόμενη περικοπή που θα καταδικάσει σε βέβαιο μαρασμό τα Μετοχικά Ταμεία.

Άλλωστε αυτή είναι και η μόνη συνεισφορά του κράτους εδώ και 60 χρόνια στα Μετοχικά Ταμεία των ενστόλων,  η οποία συμβαίνει κάθε 20 περίπου χρόνια που συνήθως  γίνονται σημαντικές προμήθειες. Σε  αντίθεση τα Ταμεία άλλων κατηγοριών εργαζομένων χρηματοδοτούνται από το κράτος 3% μηνιαίως.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση από πλευράς των αρμόδιων υπουργών για να απέχουν από τέτοια ενέργεια που θα καταδικάσει μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων. Είναι δεδομένο ότι  με την  εισφορά των τρεχουσών προμηθειών θα καλυφθούν οι συμπληρωματικές ανάγκες των Ταμείων σε βάθος 20 και πλέον χρόνων.

Δεν φαίνεται ότι είναι αποδεκτό από το σύνολο των ενστόλων:

Η αθέτηση της δέσμευσης της πολιτείας  για κατάργηση της Μνημονιακής Ε.Α.Σ.(ν 3865/2010) και η επιχείρηση  παραπλάνησής τους  με την κατάργηση της επίσης Μνημονιακής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, που όμως έχει  σαν αποτέλεσμα ισχνές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις της τάξεως των 15-20 ευρώ.

Η πολιτεία  αντί να εκπληρώνει τις -μια στα περίπου 20 χρόνια- υποχρεώσεις της προς τα Μετοχικά Ταμεία προσπαθεί να κάνει -ενόψη και της προεκλογικής περιόδου και στο όνομα της κατάργησης των μνημονικών νόμων- πολιτική παροχών με τις εισφορές και την διανομή μερισμάτων των ίδιων των μετόχων των Ταμείων μας.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό ανέξοδα καταργεί  την μνημονιακή κράτηση του ν. 4093/12 στα μερίσματα και τις οικονομικές παροχές, δαπάνη που θα την επιφορτισθούν όμως τα ίδια τα Μετοχικά Ταμεία από τα αποθεματικά τους και όχι το κράτος. Μνημόσυνο με ξένα κόλυβα…

Δηλαδή η πολιτεία  όχι μόνο δεν προτίθεται να  συνεισφέρει στα Μετοχικά Ταμεία από τα Κρατικά Ταμεία για να καλύψουν την παραπάνω παροχή που αυτή αποφασίζει π.χ. με την αύξηση κατά τι του ποσοστού εισφοράς 4% επί των προμηθειών, αντίθετα  αποφεύγει και να εκπληρώσει τις ήδη θεσμοθετημένες εδώ και 60 χρόνια υποχρεώσεις της για την καταβολή της εισφοράς αυτής.

Στη βάση αυτής της ακολουθούμενης  πολιτικής η προσπάθεια διαίρεσης της οικογένειας των ενστόλων εισάγοντας τεχνητούς λόγους αντιπαραθέσεων προκειμένου να ασχολούνται με το έλασσον και όχι το μείζον, που στην περίπτωσή μας αφορά στην καταβολή από το κράτος της εισφοράς του 4% και 2% επί των προμηθειών.

Οι ένστολοι είναι αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αρωγής στην διαίρεση του προσωπικού από κάποια μέλη Ενώσεων, που ενώ συμφωνούν στην κατάργηση της κράτησης του 4093/12 που αφορά παλαιούς αποστράτους και που συνεπάγεται απώλειες στα αποθεματικά των ταμείων, είναι όμως κάθετα αντίθετα στην κατάργηση  της Μνημονιακής επίσης ειδικής εισφοράς του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 που καταβάλουν τα εν ενεργεία στελέχη.

Είναι βέβαιο ότι το σύνολο των ενστόλων  με τον αγώνα τους δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να  διαιρέσει την οικογένεια των ενστόλων.

Τα Ταμεία είναι αυτά που θα πρέπει  να αποφασίζουν για το ύψος των εισφορών και παροχών προς τους μετόχους των.

Οι αναλογιστικές μελέτες και τα αποθεματικά όπως διαμορφώθηκαν με τους καταργούμενους μνημονιακούς νόμους,  είναι στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τους από τις διοικήσεις τους για την αντιμετώπιση των ελλειμάτων και την πιθανή αύξηση των εισφορών, εάν απαιτηθεί.

Αν ο σκοπός κάποιων είναι να επιτύχουν το ελάχιστο ( η μη κατάργηση του άρθρου 38 του ν. 3986/2011) και να το παρουσιάσουν ως επιτυχία απεμπολώντας την μάχη για να καλύψει το κράτος τις εισφορές του 4% και 2%,  θα βρουν το σύνολο των στελεχών  απέναντί τους.

Όλες οι Ενώσεις πρέπει να είναι  σε εγρήγορση και να  εντείνουν  τις προσπάθειές των για να αποτραπεί η μείωση του ποσοστού εισφοράς 4% και 2% από το κράτος επί των προμηθειών στα ΜΤ. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αποτελεί σημαντικό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια.

Δεν μειώθηκαν αυτά τα ποσοστά εισφοράς του κράτους ούτε τον καιρό των μνημονίων και θα μειωθούν σήμερα που υποτίθεται έχουμε ανάκαμψη της οικονομίας μας;

Κοινή δράση και κοινός αγώνας χρειάζεται προκειμένου οι ένστολοι να τύχουν της συμπεριφοράς και σεβασμού από την Πολιτεία. Ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες και τους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας.

Πηγή: limenikanea.gr

Κοινοποιήστε

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print